Annons:

Sök

Annons:

  • Stillsamt pensionärsliv inget för Ann-Louise – speciellt träningskoncept rullar vidare

    Ett stillsamt pensionärsliv är inget för Ann-Louise Gustavsson, 73 år från Vena. "Det ger mig så mycket att leda de här grupperna", säger hon. I bakgrunden Louise Karlsson och Lena Martinsson. Foto: Lotta Madestam

  • Stillsamt pensionärsliv inget för Ann-Louise – speciellt träningskoncept rullar vidare

    Konceptet kallas ”Träning på väg” och är som namnet avslöjar – träning som kommer till deltagarna, istället för tvärt om. Foto: Lotta Madestam

  • Stillsamt pensionärsliv inget för Ann-Louise – speciellt träningskoncept rullar vidare

    Måndagar är det två träningspas i Mörlunda sporthall. Foto: Lotta Madestam

  • Stillsamt pensionärsliv inget för Ann-Louise – speciellt träningskoncept rullar vidare

    "Det är en väldigt bra service för landsbygden", säger Åke Bergh som uppskattar Ann-Louise Gustavssons koncept "Träning på väg", som startade 2017. Foto: Lotta Madestam

  • Stillsamt pensionärsliv inget för Ann-Louise – speciellt träningskoncept rullar vidare

    Sammanlagt deltar runt 150 personer i åtta olika grupper i Mörlunda, Målilla och Hultsfred. Foto: Lotta Madestam

Stillsamt pensionärsliv inget för Ann-Louise – speciellt träningskoncept rullar vidare

Åldern stoppar henne inte. Ann-Louise Gustavsson, 73 år från Vena, har inga planer på att leva ett mer stillsamt pensionärsliv, utan hon erbjuder fortfarande mobil träning runt om i kommunen. Till deltagarnas stora glädje och tacksamhet.
– För mig är det här ovärderligt, säger Louise Karlsson.

Annons:

Det är mitt i ett träningspass i Mörlunda sporthall. Ann-Louise Gustavsson har just uppmanat till vattenpaus, halvvägs in i stationsträningen.

– Hon är en jätteduktig ledare som peppar oss att orka lite till, säger deltagarna samstämmigt.

– Jag tror musiken ”lurar” er också att orka mer. Vi jobbar alltid till musik som passar bra till de rörelser vi gör. Det gör att det blir så mycket roligare träning, tillägger Ann-Louise Gustavsson, som också väljer musiken noggrant utifrån vad hon själv gillar och tror att deltagarna uppskattar.

Träningen kommer till deltagaren

 Konceptet kallas ”Träning på väg” och är som namnet avslöjar – träning som kommer till deltagarna, istället för tvärt om.

– Det är en väldigt bra service för landsbygden, säger Åke Bergh.

Verksamheten startades 2017 av Ann-Louise Gustavssons man Kurt och sonen Anders.

– Sedan kom jag in längs vägen, ett par år senare. Nu är det jag som leder träningen, men Kurt hjälper mig med att lasta av och på de tunga träningsredskapen, det är jag tacksam för, säger Ann-Louise.

”Tränar så länge kroppen orkar”

Ann-Louise Gustavsson har fyllt 73, men det hindrar henne inte från att fortsätta träna andra – och sig själv. För det här blir förstås jättebra träning också för henne, de tre dagar i veckan som hon besöker Mörlunda, Målilla och Hultsfred.

Du har inga planer på att gå i pension?

– Ha, ha! Nej, det här är så roligt. Så länge min kropp orkar så vill jag hålla på, för det ger så otroligt mycket.

Det kan också deltagarna i Mörlunda skriva under på. De beskriver träningsmöjligheten som ovärderlig.

– För mig är den definitivt det, säger Louise Karlsson. Är det ingen som peppar en är det så lätt att man stannar hemma och sätter på tv:n istället. Det är så tacksamt också att kunna gå eller cykla hit.

Viktigt socialt sett

Den sociala biten är inte att förglömma. Är det någon som inte dyker upp är personen saknad i gruppen och det blir på så sätt en trygghet och ett bra nätverk.

– Det känns som vi blivit en stor familj, säger Ann-Louise Gustavsson. De är så tacksamma, för jag vill gärna att de ringer eller skickar SMS om de inte kan komma, så vi alltid har kontakten. Så det handlar också om att "se och höra" de här människorna.

På tre olika orter

Tidigare var man verksamma i både Vimmerby och Hultsfreds kommun, men sedan familjen sålt Träningshuset i Vimmerby får de inte bedriva träningsverksamhet i den kommunen första året, utan numera håller man sig till Mörlunda, Målilla och Hultsfred.

– Tidigare var vi även i Vena, men där var så krångligt att ta sig upp till gymnastiksalen med ramper och grejer. Det är dessutom jättetunga maskiner som vi transporterar med släpkärra, så numera försöker vi samla ihop folket på färre platser så det inte blir så många gånger vi måste lasta av och på.

Ett 150-tal deltagare

Så numera åker deltagarna en bit för att fortsätta vara med på träningen. Virserumsborna åker till Målilla och från Vena med omkringliggande byar åker man till Hultsfred.

– Det är jag så tacksam för. Så för tillfället är det runt 150 som tränar i åtta olika grupper. Det som är så bra med de här maskinerna är att de inte behöver ställas in, utan jobbar du större och snabbare blir det jättetungt, medan det däremot inte alls är så tungt om du jobbar mindre och långsammare. Därför passar den här träningen alla åldrar.

Varvar träningspass

I och med pandemin, när det inte var så jättebra att gå runt mellan maskinerna, började Ann-Louise istället med stationer där varje deltagare fick tillgång till en matta, hantel, gummiband och en pinne.

– Den varianten har jag fortsatt med, så numera har jag med mig maskinerna varannan gång, då jag också klarar att sköta allt själv utan Kurts hjälp.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: