Sök

MÄKTIG VH-SEGER EFTER DRÖMSTART – NU ÄR MAN MED I TOPPSTRIDEN

Två av matchen förgrundsfigurer mot Kristianstad, Eddie Levin och målvakten Robin Christoffersson. Foto: Ossian Mathiasson

På det sjätte försöket den här säsongen gick det äntligen. Efter en drömstart, med 3-0-ledning efter halva den första perioden, en mäktig defensiv insats och mål i tom kasse, lyckades Vimmerby Hockey besegra kvalseriens ledare Kristianstad med 4-2 i kväll. Nu är man verkligen med i racet inför de två sista omgångarna.

Hemmalaget inledde dock starkast och gav inte Vimmerby en lugn stund i egen zon i inledningsminuterna. VH fick chans att andas lite efter tre minuters spel då KIK drog på sig en utvisning. Och inte nog med det, Vimmerby tog också ledningen – Jakob Karlsson till Eddie Levin framför mål och direktskott. Och för första gången sedan den senaste istiden drog förbi, eller åtminstone mer än elva raka perioder, tvingades målvaktsspöket Wictor Ragnewall släppa in mål mot Vimmerby.

Mindre än tre minuter senare var det dags igen. Efter ett virvlande anfall av Vimmerbys förstafemma hittade Eddie Levin fram till Anton Carlsson, som fri med Ragnewall lirkade in 2-0.

Effektivt Vimmerby

Men det stannade inte där. VH:s mäktiga första period fortsatte med 3-0 när Martin Pärna hittade Hugo Ollila som la in en backhand från nära håll ytterligare fem minuter senare.

Men man måste i ärlighetens namn säga att 3-0 inte riktigt speglade det som hände på isen. KIK vann skotten med 12-7, hade mycket puck och parkerade långa stunder i VH:s zon, men hölls till stora delar på utsidan och tog även ganska många stressade avslut – alltmer stressade i takt med att Vimmerbys puckar trillade in. VH var å sin sida riktigt effektivt och påkopplat.

Klarade femminutersutvisning

Mitt i den andra perioden åkte Vimmerbys Carl Sjöberg på en femminutersutvisning efter att ha tacklat en KIK hård mot sargen, men VH:s försvarsspel var starkt och Robin Christoffersson fortsatte att storspela i målet, och man redde ut det numerära underläget.

Reduceringen till 1-3 kom dock precis därefter då Elliot Ekefjärd tryckte sig fri och rundade Christoffersson.

I slutet av perioden fick Kristianstad ett par riktigt långa byten på Vimmerby, som hade långt till båset. Även Vimmerby hade ett jätteläge mot trötta hemmaspelare, men resultatet stod sig till pausen.

Reducering i öppen kasse

Med ytterligare en utvisning i slutet av den andra perioden kunde Vimmerby summera 29 utvisningsminuter i mittperioden. Det gjorde också att hemmalaget fick inleda den avslutande perioden i numerärt överläge, men Vimmerby ”dödade” utvisningen på ett utmärkt sätt.

Reduceringen till 2-3 kom i stället med drygt tolv minuter kvar att spela. Ett passivt Vimmerby hamnade under press och efter några halvchanser och en jättechans glömde VH-försvaret en helt fri Dennis Svensson framför mål och med öppen kasse.

Klarade spel 3 mot 5

Ett resultatlöst powerplay för Vimmerby stoppade KIK:s forcering för en stund, men bara sekunder efter att hemmalaget blivit fulltaligt åkte i stället Vimmerby på en utvisning. Och strax därefter ytterligare en, då Vimmerby var en spelare för mycket på isen. Tack vare ett otroligt uppoffrande spel och ganska lågt tempo av KIK löste Vimmerby ändå spel tre mot fem, och trots alla utvisningar skulle inte VH låta sig sänkas denna kväll.

Vimmerby spelade av slutminuterna på ett utmärkt sätt och med bara sekunder kvar av matchen satte Isac Göransson 2-4 i tom kasse.

I och med kvällens resultat lever kvalserien till Hockeyallsvenskan i allra högsta grad inför de två sista omgångarna. Tillsammans med Hudiksvall är Vimmerby nu bara två poäng bakom serieledande Kristianstad. Brödernas/Väsby ligger ytterligare tre poäng bakom.