Annons:

Sök
Fransson tävlade i Italien – hemmabana den här helgen

Ludvig Fransson var iväg och tävlade i Italien. Foto: Privat

Fransson tävlade i Italien – hemmabana den här helgen

Ludvig Fransson är ensam svensk i internationella tävlingen FIA Academy Trophy. Förra helgen var det Italien – den här helgen väntar tävling på svensk mark.
– Jag har kört mycket på den banan, säger 13-åringen.

Annons:

Ludvig Fransson, som kör för Vimmerby MS, är en stor talang i sin sport och den ende svensken i den internationella tävlingen FIA Academy Trophy. 

Tillsammans med pappa Pierre Fransson var han och tävlade i norra Italien den gångna helgen. Det var den andra deltävlingen. 

– Det var lite svårt med acklimatiseringen i början på träningarna och i början på tävlingen. Ludvig har aldrig kört på den här banan innan, så det var svårt att komma in i det. Det gick tungt i början men efter hand fick han upp farten. Han gjorde några misstag i den viktiga tidskörningen och fick inga rena varv, säger Pierre Fransson.

Det ledde till att Ludvig fick starta på 20:e plats i heaten i italienska Adria. 

– Fram dit var det lite uppförsbacke, men sedan började han köra riktigt bra och hittade rätt ute på banan. I det första heatet gick han från 20:e till 13:e platser. När det var ett heat kvar hade vi stora förhoppningar och riktigt bra fart. Då krokade två förare ihop innan starten framför honom och han fick tvärnita. Karten stannade och det gjorde att han blev näst sist i heaten och finalplatsen såg ut att vara långt borta. 

Kniven mot strupen

De 36 bästa får åka final och Fransson hade kniven mot strupen.

– Han körde fantastiskt bra och snabbt i kvalheatet och tog tio platser. Det räckte till final och han fick starta som 32:a i finalen. Alla i finalen är jätteduktiga och tuffa, men han körde om åtta stycken och blev 24:a in i mål. 

Ludvig Fransson själv var nöjd med det efter omständigheterna.

– Vi hade farten för topp-20 i finalen men med tanke på kvalheaten var jag hyfsat nöjd. Jag hade bättre speed än vad jag fick placering för, men det är jämnt och tufft. Hemma i Sverige är det lättare att köra igenom ett fält, säger han. 

Hemmatävling härnäst

Det fanns många erfarenheter och lärdomar att ta med sig från tävlingen i Italien, säger Ludvig Fransson.

– Jag lärde mig väldigt mycket. Jag har insett hur tuff man måste vara i heatkörningen, det är stor skillnad mot hur det är i Sverige. Det är ett helt annat grepp utomlands. 

Den här helgen är det en tävling i Malmö och den sista academytävlingen är i Kristianstad första helgen i september.

– Den banan har jag kört mycket på, så det är klart att man har stor fördel av det. Jag kan greppet på den banan. Det är ett helt annorlunda fäste i Sverige jämfört med nere i Europa. Då går jag för en topplacering.

Men det värsta i Italien var värmen, menar pappa Pierre Fransson.

– När finalen gick var det 38 grader. Då kör man 2,6 mil i den värmen. Jag har aldrig upplevt en sån värme.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: