Annons:

Sök

Annons:

Rektorn om rånen:

Det har förekommit tre rån på kort tid, ett inne i Albäcksskolan och två i anslutning till skolan och gymnasiet. "Det här är absolut inte bra", kommenterar rektor Anna Källåker. Foto: Arkivbild

Rektorn om rånen: "Klart det är ett misslyckande"

– Det är klart att det är ett misslyckande att vi har ungdomar som både blir utsatta och utsätter andra för brottslig aktivitet, det här är absolut inte bra.
Det säger Anna Källåker, rektor på Albäcksskolan, sedan tre rån utförts på kort tid.

Annons:

Vad Anna Källåker känner till har ett av rånen skett inne på skolan, de andra två utomhus i anslutning till Albäcksskolan och gymnasiet.

– Det är så klart jättetråkigt att det sker brott på skoltid och i närheten av skolor. Det är ingenting vi vill ska hända, så det är jätte, jättetråkigt, säger hon.

I övrigt vill Anna Källåker inte kommentera något kring vare sig omständigheterna, om det är en och samma elev som drabbats av rånen eller om det rör sig om flera gärningsmän. 

– Jag tänker att polisen får uttala sig om det, jag vet inte hur mycket jag kan säga eftersom det är en pågående utredning.

Gör ni något specifikt för att få ett stopp på det här, i synnerhet som ett av rånen skett inne på skolan där ni har ett ansvar att se till att alla elever ska kunna känna sig trygga?

– Vi för en dialog med den elev som blivit utsatt för det här, om vad vi kan göra för att eleven ska känna en trygghet. Vi försöker förstås också kartlägga varför det hänt, om det finns risk att det händer igen och hur vi i så fall kan jobba förebyggande för att det inte ska hända igen, säger Anna Källåker, som även framhåller vikten av att ha en bra kommunikation med vårdnadshavare.

– Den är förstås jätteviktig, så vi kan möta upp på ett bra sätt, om de känner en oro för vad som händer på skolan.

Ser ni det här som ett misslyckande från skolans sida, att det hänt rån på skoltid?

– Det är klart att det är ett misslyckande att vi har ungdomar som både blir utsatta och utsätter andra för brottslig aktivitet, det är absolut inte bra, säger Anna Källåker och fortsätter:

– Så det är väldigt bra att målsägaren, i samverkan med skolan, gjort en polisanmälan, så polisen kan jobba med det. Då kanske det också kan komma någon åtgärd och konsekvens utifrån polisutredningen. Det känns som vi behöver ha ett samarbete med polisen – för viktigaste uppgiften nu är att det inte händer igen.

Inte aktuellt med vakter

Så här långt är det inte aktuellt att förstärka med vakter på skolan.

– Det är inget vi diskuterat än i alla fall. Utan vi försöker omfördela, så vi kan finnas på plats med många vuxna för att vi ska kunna skapa en så trygg miljö som möjligt. Vi har en bra organisation sedan några år tillbaka med heltidsmentorer, elevcoach och en elevhälsa som inte har ett fast schema i klassrummen. Så vi har flera vuxna på skolan som kan fånga upp oron och som har en stor frihet att kunna röra sig på de platser där vi märker att det händer saker och där det kanske kan kännas otryggt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: