Stena Renewable vill bygga tolv vindkraftverk med en totalhöjd på 270 meter i Tönshult i Hultsfreds kommun. På måndag avgörs frågan i fullmäktige. Foto: Stena Renewable
Stena Renewables planerade vindkraftsprojekt i närheten av Tönshult i södra delen av Hultsfreds kommun har bantats från 16 till tolv vindsnurror och kommunstyrelsen har sagt ja till projektet.
Spänningen är stor inför måndagskvällens beslut i fullmäktigeförsamlingen och Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable, vågar inte ta ut segern i förskott trots kommunstyrelsens ja till projektet.
– Det är i kommunfullmäktige som frågan avgörs. Så vitt jag förstår kommer det hamna på respektive ledamot att ta ställning till projektet, säger Dan Sandros.
"Hårt tryck på enskilda politiker"
Projektet har debatterats flitigt i media och på sociala medier under de senaste veckorna.
Har du följt den intensiva och hårda debatten på sistone?
– Ja, självklart. Vi läser både Dagens Hultsfred, Barometern och följer Facebookgrupper så vi håller oss uppdaterade. Vi försöker vara till hands för att svara på frågor hos de som ska besluta så det blir ett så sakligt beslut som möjligt.
Vad har du att säga om klimatet i debatten?
– I mångt och mycket blir det en polariserad debatt. Jag tycker att det är väldigt beklagligt när det blir personligt. De som sitter som företrädare i politiken sitter där för att försöka ta ansvarsfulla beslut och det blir ofta en hätsk debatt när man går in på sluttampen. Det är inte anständigt att det far iväg med direkta felaktigheter och påståenden om vindkraft i så viktiga frågor. Med tanke på att motståndarna spetsar in sig på tillstyrkandeprocessen så blir det ett väldigt hårt tryck på enskilda politiker. Det är olyckligt att det blir på det sättet, säger Dan Sandros.
Han anser att många av påståendena är direkt felaktiga och överdrivna men poängterar också att vindkraft inte är problemfritt.
– Vindkraft väcker mycket känslor och är en laddad fråga, framför allt när man närmar sig ett beslut. Jag hoppas och tror att man känner och förstår att vindkraften är en viktig del i energiomställningen, företagandet och konkurrenskraften för Sverige som helhet och inte minst i södra Sverige.
Kritisk till föreningens uttalanden
Styrelsen i föreningen Vindfrid har i ett Facebookinlägg förklarat att de kommer namnge de politiker som röstar för vindkraftsprojektet i Tönshult och att de ska ”hållas ansvariga inför alla boenden som vid en byggnation kommer få sina liv kraftigt försämrade.
Flera politiker, bland annat centerpartisterna Lars Rosander och Per-Inge Pettersson samt socialdemokraten Micke Lång, har ställt sig kritiska till deras uttalanden.
Även Dan Sandros har följt debatten och tror att Vindfrid förlorar på sådana uttalanden.
– Jag tror att de i den delen motverkar sitt eget syfte. Det blir ett lågvattenmärke när man börjar ta till personliga angrepp. Man åstadkommer inte det man vill åstadkomma så man hade nog tjänat på en mer saklig debatt. Vi är en part i målet så vi försöker finnas till hands. Om vi går ut och argumenterar så är risken stor att vi öser mer bränsle på den infekterade diskussionen.
Vad ser du för fördelar med vindkraftverk i detta område?
– Det är en större fråga än att säga att det just är på lokala området som vi vill ha vindkraftverk. För Hultsfreds kommun och många andra kommuner i södra Sverige ser man elpriser som ökar. För att på sikt vara en konkurrenskraftig del i Sverige så behöver vi avsevärt mycket mer energiproduktion i dessa områden. Över tid är det en fråga om både klimatfrågan och omställningen men att också vara ett konkurrenskraftigt alternativ för att behålla och attrahera nya företag och skapa förutsättningar framåt. Vindkraftsmotståndare överdriver argumenten kraftigt vad gäller de intrång och den påverkan som en vindpark har. Sedan förstår jag att det skapas en oro och att man känner en oro för en omställning som det faktiskt blir. Argumenten blir väldigt skruvade och överdrivna, tycker jag.
"Påverkar relativt få människor"
På måndag kväll fattar kommunfullmäktige beslut i frågan och Dan Sandros hoppas att projektet får klartecken.
– Vi har stor respekt för den demokratiska processen så jag kan inte säga något annat än att jag hoppas och tror att politikerna orkar med att tillstyrka projektet. Vi kan inte vara säkra och kan inte påverka processen mer än att vi kan argumentera och tala om att det är viktigt. Det påverkar som alla vindkraftsprojekt gör men Tönshult är ett bra projekt. Det påverkar relativt få människor så jag hoppas och tror på det. Det kräver att politikerna står emot det tryck som bildas och det är inte lätt.
Vad säger du om den manifestation som hölls i Virserum i fredags?
– När man börjar veva i en fråga och samlas på en plats är det lätt att man dras med. Oro föder oro när man för fram väldigt mycket, som jag tycker är, överdrivna argument mot vindkraft. Det är klart att politiken tar till sig namnunderskrifter. Ska vi bygga vindkraft och ingen får vara emot så kommer vi aldrig bygga vindkraft. Jag tror inte att det är en väg framåt. På något sätt måste man vara beredd och orka hantera en viss lokal opinion om vi ska klara av energiomställningen och konkurrenskraften i södra Sverige.
Vad har du att säga till de som är oroliga för att vindkraftsprojektet ska bli verklighet?
– Jag förstår att man är orolig och jag tycker att det är tråkigt att det blir en så polariserad debatt. De som är oroliga föder mer oro genom att överdriva och ta till sig argument som faktiskt inte är sanna. Sedan visar de parker som vi har igång att det blir en förändring men att det inte alls är på det sätt som många gör gällande att det händer så många fruktansvärda saker runt en vindpark. Det är tvärtom, det mesta går ganska bra tillbaka till det normala och man kan inte göra vindkraftverk osynliga.