Annons:

Sök

Annons:

Elevantalet på Vena skola ökar varje år – här är tilltänkta lösningen på lokalproblemet

Per-Inge Pettersson, Lars Rosander, Karin Helmersson och Anders Åkesson tycker att Vena är ett bra exempel på landsbygdsutveckling. Elevantalet ökar betydligt och skolan är i behov av fler undervisningslokaler. Foto: Ossian Mathiasson

Elevantalet på Vena skola ökar varje år – här är tilltänkta lösningen på lokalproblemet

Elevantalet på Vena skola har ökat från 55 till 90 på fyra år. Nu får barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att titta på möjligheten att fördubbla den redan befintliga modulytan. 
– Vi vill göra det för att lösa efterfrågan i Vena, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Riksdagspolitikern Anders Åkesson (C) och regionrådet Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, besökte nyligen Vena där Lars Rosander och Per-Inge Pettersson från Centerpartiet i Hultsfreds kommun ville uppmärksamma vikten av landsbygdsutveckling och lyfta fram Vena som ett gott exempel. 

Lars Rosander är positiv till att det händer mycket i Vena. 

– Vi har tittat på den obemannade butiken som är ett levande exempel på landsbygdsutveckling och väl värd att uppmärksamma. Det finns också en multiarena vid skolan som ökar attraktiviteten och underlättar för barn att vara aktiva i olika sammanhang, säger Lars Rosander. 

Skolan behöver fler lokaler

Centerpartiets pressträff hölls vid skolan i Vena. I och med att det sker en hel del inflyttning i trakten och nybyggnation av hus har elevantalet ökat betydligt, från 55 elever 2017 till 90 elever 2021. 

Det växande elevantalet har lett till att lokalerna börjar bli trånga. Lars Rosander är hoppfull om att snabbt lösa skolans lokalproblem. 

– Vi har en modul bredvid skolbyggnaden sedan några år tillbaka och det är utrett att det behövs ytterligare lokaler. Min tanke är att titta på möjligheten att fördubbla modulytan för att lösa efterfrågan i Vena och då kan det bli aktuellt att ersätta den nuvarande med en tvåvåningsmodul. Jag tänker att barn- och utbildningsnämnden får titta vidare på det för att möjliggöra att vi har lokaler som är bra och funktionsdugliga till elevantalet, säger Lars Rosander. 

Rosander tror att en tvåvåningsmodul är rätt väg att gå för att lösa problemet.

– Det är bra funktionella lokaler även om det kanske inte är en lösning på 30–40 års sikt. Det löser de behov som finns under de närmaste åren. En modul är både miljö- och lokalmässigt lika bra som en befintlig byggnad. Vi har byggt om skolans ventilation i sommar så det är en satsning som vi har gjort på de befintliga miljöerna, säger Lars Rosander. 

Vad är förklaringen till det ökade elevantalet i Vena?

– I mångt och mycket ger det ena det andra. Börjar några personer bygga hus och flytta tillbaka sporrar det andra också. Det är bra miljö här i Vena och man kan pendla till jobb i Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn. Skolan och samhället har utvecklats åt rätt håll, säger Rosander. 

"Bra exempel att ta med sig"

Anders Åkesson har tagit fasta på att huspriserna i Vena är väg uppåt. 

– Jag förstår att huspriserna har utvecklat sig väldigt bra och att man får betala rätt bra för ett begagnat hus. Det tyder på en stor efterfrågan, säger Anders Åkesson och fortsätter:

– Vena var dessutom rätt tidigt ute med att bygga fiber. Det är en jätteskillnad om det finns fiber eller inte i bygden om man har distansjobb. Det är inte avgörande men vi märker att det är en viktig fråga. 

Anders Åkesson och Karin Helmersson lovordar den obemannade butiken mitt i samhället som de besökte vid sitt besök i Vena. 

– Matlådan har cirka 100 kunder per dygn och en del godisförsäljning mitt i natten, vilket visar att det finns ett behov. Jag har varit i en obemannad livsmedelsbutik två gånger, i Vena och på Manhattan i New York, säger Anders Åkesson. 

Karin Helmersson tycker att Venas utveckling är värdefullt för ett län som Kalmar län.

– I detta fall leder teknikutvecklingen till att det blir högre service på landsbygden än vad det kanske är på en mindre ort. Här har du också närhet till bra skola, fritidsaktiviteter och du har fiber för att kunna jobba vissa tillfällen hemifrån. Man ser en tendens att det är fler människor som flyttar till landsbygden. Man kan se att siffrorna börjar krypa uppåt även om det statistiskt inte ger en befolkningsökning än. Vi är beroende av att vår landsbygd utvecklas och Vena är ett bra exempel att ta med sig, säger Karin Helmersson. 

"Isbrytning med att man vågar bygga"

Den lokala banken är viktig när det gäller att finansiera investeringar på landsbygden. 

– Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank har kontor här i Vena. Att det finns möjlighet till finansiering är viktigt att slå vakt om, säger Rosander. 

Per-Inge Pettersson flikar in: 

– Det har blivit en riktig isbrytning med att man vågar bygga på landsbygden och investera flera miljoner. Om man går tillbaka 25 år var det mer skepsis. Brenden är bruten och det byggs på alla orter i kommunen, säger Per-Inge Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: