Annons:

Sök

Annons:

En elev på Prolympia smittad med corona –

Prolympia i Virserum meddelar att det finns en elev med bekräftad coronasmitta. Foto: Ossian Mathiasson

En elev på Prolympia smittad med corona – "Viktigt att man tar PCR-test vid symtom"

En elev på Prolympia i Virserum har konstaterats smittad med covid-19. Skolan vidtar inga omedelbara åtgärder i och med att eleverna är hemma på höstlov. 
– Det är vad som har kommit till vår kännedom när vi har börjat nysta i detta, säger Tina Bågenhammar, rektor på Prolympia. 

Annons:

Virserums Bio har tagit ett gemensamt beslut om att ställa in kvällens premiärvisning till följd av ett misstänkt utbrott av covid-19 bland barn och ungdomar i Virserum. 

Tina Bågenhammar, rektor på Prolympia i Virserum, berättar att en elev är smittad med corona i dagsläget och det är osäkert om det rör sig om fler bekräftade fall.

– Det enda jag kan säga med säkerhet är att vi har ett bekräftat fall, det är vad som har kommit till vår kännedom när vi har börjat nysta i detta. Vi utgår från positivt testresultat utifrån PCR-test och vet i nuläget att det är ett bekräftat fall men vi håller oss uppdaterade och har varit i kontakt med smittskydd som har samma information. Vi har också pratat med dem utifrån att det finns en misstanke om flera fall eftersom flera aktiviteter har ställts in. Vi har informerat vårdnadshavare om att vi har ett bekräftat fall på skolan via vår skolplattform, säger Tina Bågenhammar. 

"Viktigt att man tar PCR-test"

I detta fall visade elev symtom med feber och hosta på måndagen och har därmed inte varit i nära kontakt med övriga elever från att de första symtomen kom och 48 timmar innan. 

Hur det kommer se ut när eleverna återvänder till skolan på måndag är i skrivande stund oklart.

– Det är det vi tittar på och vi håller oss uppdaterade för att vidta eventuella försiktighetsåtgärder när eleverna kommer tillbaka från lovet. Det vi har planerat sedan tidigare är vissa utomhusaktiviteter, det är bra att tänka så när det har varit lov. Vi har varit lyckligt lottade med ingen direkt smittspridning här tidigare. När det har uppstått fall har det varit i anslutning till lov.

Om en elev visar upp förkylningssymtom är Prolympias uppmaning att ta ett PCR-test.

– Det är viktigt att man tar PCR-test vid symtom, det är så smittskyddet kan göra sitt jobb. Har man tagit ett snabbtest så ska man också ta ett PCR-test utifrån de rekommendationer som smittskyddet har gett oss. Vi får inte glömma att vi fortfarande är i en pandemi, säger Tina Bågenhammar.

Vaccineringen på skolan är igång

Rektorn berättar även att merparten av Prolympia-eleverna från tolv år och uppåt, det vill säga de som går i årskurs sex och upp till årskurs nio, har fått sin första vaccindos. 

– Vi hann färdigt med första dosen innan lovet, vilket är positivt. Det är ingen garanti för att vi inte ska få någon vidare smittspridning och alla har inte valt att vaccinera sig. 

Vad händer framöver?

– Vi ska fortsätta vidta försiktighetsåtgärder och det är bra att förlägga undervisning utomhus i den mån vi kan, hålla avstånd och tänka på handhygien. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: