Annons:

Sök

Annons:

Njordrs kommande ansökan skapade fullmäktigedebatt: ”Vad har ni lovat dem?”

Njordrs kommande ansökan vållade debatt i fullmäktige. Foto: Pixabay

Njordrs kommande ansökan skapade fullmäktigedebatt: ”Vad har ni lovat dem?”

Njordr jobbar med att ta fram en tillståndsansökan för en vindkraftspark utanför Målilla. Kommunalrådet Lars Rosander (C) fick besvara flera frågor på fullmäktigesammanträdet i december.

Annons:

I samband med allmänhetens frågestund på fullmäktigesammanträdet i december ställdes två frågor om Njordrs kommande ansökan om vindkraftsetablering utanför Målilla. 

Den ena frågeställaren, Majvor Thörn, fanns med på länk och framförde sin fråga till politikerna. 

– Företaget Njordr har för avsikt att inom en snar framtid skicka in sin ansökan om tillstånd att få bygga Aspelands vindkraftspark. Föreningen Vindfrid har information om att kommunfullmäktige haft dialog med Njordrs styrelse sedan många år tillbaka. Samrådstiden, då vi kommunmedlemmar, föreningar och företag kunde yttra oss, gick ut 31 maj. Sedan dess vet vi inte vad som pågår angående projektet. Vi går här och oroar oss. Ska alla vi som bor i och kring Målilla, Rosenfors, Hagelsrum, Emmenäs och Mörlunda fortsätta leva med detta hot över oss? För oss är det ett hot. Vilken sorts dialog för ni idag med Njordr? Vad har ni lovat dem?, frågar sig Majvor Thörn. 

Från 17 till 12 vindkraftverk

Den andra frågeställaren, Michael Svensson från Mörlunda, var intresserad av att få svar på vad argumenten är att godkänna Aspelands vindkraftspark när parken i Tönshult inte godkändes. 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) besvarade frågorna i samma svar. 

– Företaget Njordr har hållit på i några år och informerat oss i kommunstyrelsens arbetsutskott några gånger. Partigrupperna har också kunnat få ta del av information löpande på hur de ligger till i sin planering. De har haft ett samråd som blev annorlunda så här i pandemitider, säger Lars Rosander.

Njordr har i samtal med Hultsfreds kommun meddelat att de har bantat antalet planerade vindkraftverk från 17 till tolv.

– Processen pågår och de håller på med undersökningar i den mån de inte redan är klara. Avsikten är att de ska lämna in en ansökan till Länsstyrelsen någon gång, när det blir vet vi inte än. Vi får i sin tur en fråga från länsstyrelsen om hur vi ställer oss till markanvändningen i fallet. Majvor ställer frågan om vad vi har lovat, vi kan inte lova något och har inte lovat något. Det är fullmäktige som lovar och fullmäktige gör det i sitt besked om det blir ett ja eller ett nej och om det är lämplig markanvändning. Varför man ska godkänna Aspelands vindkraftspark är en fråga som vi återkommer till i fullmäktige när det är dags. Vi får avvakta och se när det är aktuellt, säger Rosander. 

Majvor Thörn räckte upp handen för att ge en replik på Rosanders uttalande. 

– Min fråga är vad ni har haft för dialog med dem? Består dialogen med Njordr av information från Njordr? Är det det enda dialogen har bestått av?

Lars Rosander igen: 

– De har informerat om sina planer sedan de började planera för sin ansökan och politiken har ställt frågor som de har gett svar på. Jag utgår från att de allteftersom de blir klara kommer informera allmänheten och jag har ingen tidsplan för när de tänker lämna in sin ansökan. 

"Fick inget svar"

Michael Svensson kände inte att han hade fått svar på sin fråga.

– Jag tycker inte att jag fick något svar överhuvudtaget. Om man nu skulle godkänna Aspeland när man inte godkänner Tönshult, vad skulle det finnas för argument i och med att det är mycket mer folk som påverkas vid Aspeland.

Lars Rosander tog återigen plats i talarstolen och gav svar på tal.

– Varje ansökan behandlas individuellt utifrån de förutsättningar som är på det aktuella området. Vi får ta ställning till varje önskan utifrån den fakta som gäller för varje område. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: