Annons:

Sök

Annons:

  • Fokus på HBTQ-dagen för första gången –

    En nyinköpt flagga i regnbågens färger hissades på Albäcksskolan, när HBTQ-dagen uppmärksammades för första gången. På bilden Badea Bsais, Hanna Ankarberg Lagergren, Henning Hägemann Schencke och Mina Rajacic. Foto: Lotta Madestam

  • Fokus på HBTQ-dagen för första gången –

    Suzan Nuri, Henning Hägemann Schencke, Sowda Muuse, Miona Rajacic, Hanna Ankarberg Lagergren och Badea Bsais är några av de som ingått i den grupp som jobbat med aktiviteterna som erbjöds under den internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi. Foto: Lotta Madestam

Fokus på HBTQ-dagen för första gången – "En dag mot hatet, för kunskap"

För första gången någonsin firade Albäcksskolan den internationella HBTQ-dagen.
– Ingen ska behöva behandlas olika, utan alla människor har samma värde, sa eleven Badea Bsais, som ingått i gruppen med elever som initierat och satt fokus på dagen, som de tycker måste få ta plats.

Annons:

Redan i höstas föddes tanken bland en grupp elever att uppmärksamma den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi som infaller den 17 maj. Dagen instiftades 2004 för att uppmärksamma våld och diskriminering som HBTQ-personer utsätts för runt om i världen. 

– Det var just denna dag 1990 som WHO deklarerade att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom, en störning eller en perversion, säger läraren Henning Hägemann Schencke, som tyckte det var en självklarhet att ta vara på elevernas kreativitet.

Hemlig kärlek

Han är själv homosexuell och säger sig veta att det finns de på skolan som både kommit ut som öppet homosexuella och de som ännu inte offentliggjort det.

Han vet vad det vill innebära att ta steget och våga börja prata öppet om sin kärlek till en samkönad person.

– Jag och min man Thomas gifte oss efter nästan 20 års kärlek, de första åren hemliga, säger han.

Ny regnbågsfärgad flagga

Dagen till ära hissades en regnbågsfärgad flagga som köpts in av kommunens ungdomsenhet och i cafeterian, som också pyntats med små regnbågsflaggor, fanns en utställning med bilder och texter som elever skrivit kring ämnet.

Under dagen gick det också att göra armband, nyckelringar och pins, elever hade bakat muffins i regnbågsfärgade formar och naturligtvis pratades det en hel del om ämnet och kunskaperna sattes på prov i en tipspromenad.

– Ambitionen är att den här dagen på Albäcksskolan ska göra det lättare för eleverna att leva sitt liv som de vill. En dag mot hatet, för kunskap, säger Henning.

Stolt över fokuset

Badea Bsais i 8A är stolt över att hans skola satt fokus på dagen.

– Det är något mycket viktigt att lyfta fram. Även om jag inte är homosexuell själv så vill jag stå bakom dem som är det. Jag tycker det är allas ansvar att uppmärksamma den här gruppen människor idag, eller egentligen alla dagar.

Han fortsätter:

– Det bör man göra med alla människor som är i minoritet, som också riskerar behandlas dåligt. Alla människor är lika mycket värda, säger Badea Bsais i 8A, som ingått i den grupp med elever och pedagoger från ”Allas-lika-värde-gruppen”, som planerat dagen. 

Hur skulle du säga att det är idag, hur mycket mer tolerant har samhället blivit mot HBTQ-personer?

– Det är mycket, mycket mer självklart idag. Det är människor "vilka som" på ett annat sätt än förr, säger Henning Hägemann Schencke.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: