Annons:

Sök

Annons:

Tips och råd för att spara el ska gå ut till kommunens verksamheter

Hultsfreds kommun ska gå ut med tips och råd till kommunens verksamheter för att informera om vilka åtgärder som är möjliga för att sänka energiförbrukningen. Foto: Ossian Mathiasson

Tips och råd för att spara el ska gå ut till kommunens verksamheter

Hultsfreds kommun arbetar vidare med att sänka energiförbrukningen. Nu ska information gå ut till samtliga kommunala verksamheter. 
– Det är olika verksamheter som kan göra olika saker utefter det man gör i sin verksamhet, säger fastighetschefen Mikael Pettersson. 

Annons:

Hultsfreds kommun fortsätter sitt arbete med den el- och energikartläggning som påbörjades i höstas. Kartläggningen berör samtliga kommunala verksamheter, bolag och förbund med syftet att se vilka åtgärder som är möjliga för att sänka energiförbrukningen.

– Det är en fortsättning på det arbete som pågår i kommunen. Jag vet att det filas på information till kommunens verksamheter med hur de ska kunna spara mer el och energi. Vi ska göra likadant till bostadsbolaget och de kommer hänvisa till mycket som finns i allmännyttan där det finns tips och råd med hur man ska kunna hålla nere sin förbrukning, säger fastighetschefen Mikael Pettersson.

"Får inte gå ut för mycket energi"

Hultsfreds kommun för diskussioner om vad man ska vidta för åtgärder för att minska sin elförbrukning på både kort och lång sikt. Mikael Pettersson betonar vikten av värme- och ventilationsjustering för att uppnå jämnare och mer rättvis värme och ventilation i fastigheterna. 

– Vårt fokus ligger på att försöka driftoptimera fastigheter och kontrollera flöden i en fastighet som kan vara alldeles för högt. Det vi ska göra är egna mätningar med fokus på temperaturer och fuktighet så vi ser att injusteringen är helt rätt och att det inte går ut för mycket energi. Mycket energi kanske går rakt genom ytterväggen eller taket och det är onödigt. Vi har genom åren gjort små justeringar här och där och nu tänker vi att vi gör en stor injustering av värme- och ventilationssystemen, säger han. 

Mikael Pettersson berättar att kommunen ibland har haft direkta påstötningar till verksamheterna och nu ska ett generellt utskick skickas ut till de kommunala verksamheterna. 

– När det gäller direkta påstötningar kan det handla om att man ser att det lyser och då får man ställa sig frågan: ”varför lyser det här när medarbetarna gick hem för tre timmar sedan?” Jag själv har gått och sett sådana saker och då gäller det att kontakta den verksamhet som det berör. Det är ingen mening med att gå till tio verksamheter om en sak.

Nytt lagkrav att förhålla sig till

EU har beslutat om vissa tillfälliga lagförändringar men även krav på besparingsåtgärder, bland annat måste alla medlemsländer minska sin elförbrukning med minst fem procent de timmar när elanvändningen är högst från och med den 1 december. På vilket sätt det ska genomföras är fortfarande inte klart.

– Det stämmer, men det man har haft svårt att veta är hur man ska mäta det? Vi har eftersökt mer information med tanke på att lagkravet har kommit. Det är för att ta ner effekttopparna och det är de som blir kostsamma att ha för oss som konsumenter. Verksamheterna måste minska sina toppar där det används mest energi. Alla behöver till exempel inte använda alla mikrovågsugnar samtidigt och alla måste inte gå och äta exakt klockan 12 och dra igång sex mikrovågsugnar. Alla energislukande grejer, som man använder under kort tid eller på hög effekt, måste man försöka få bort. 

Mikael Pettersson hoppas att alla personer drar sitt strå till stacken och bidrar för att få ned energikostnaderna. 

– Det finns många som efterfrågar hur vi ska göra och många som redan har tagit egna initiativ. Jag själv har inte tänt i mitt kontor och så länge det är ljust ute så är det bättre att dra upp persiennerna istället. Om alla gör vad man kan så kan vi kanske få ner de fem procenten som lagkravet ligger på. Det kan vara jättelätt att spara fem procent genom att inte tända upp, säger han och fortsätter: 

– Varför ska vi tända upp ett klassrum en liten stund innan eleverna har kommit? Vi kanske kan släcka efter oss när vi går ut från klassrummet? Alla gör det inte samtidigt men det blir lite grann som vi gör hela tiden för att minska energianvändningen. Jag förstår att socialförvaltningen inte kan göra samma sak som barn- och utbildningsförvaltningen, de kan inte gå in och släcka hos våra boende. Det är olika verksamheter som kan göra olika saker utefter det man gör i sin verksamhet. 

Information ska skickas ut

Kommunen har tillsatt två arbetsgrupper som arbetar med att kartlägga och scenarioplanera åtgärder som kan genomföras utan att ”påverka medarbetarnas och invånarnas trygghet, säkerhet och grundbehov”. 

– Jag sitter med i den ena gruppen som Jens (Karlsson) driver. Nu har vi kommit fram till att det ska komma ut mer information till verksamheterna. Vi har jobbat med att försöka ta fram kalkyler på förbrukning så att politikerna har rätt underlag i sina kalkyler för kommande år. Det är ett nytt elavtal som påbörjas den 1 januari och det är intressant att veta hur mycket det kommer slå på kommunens ekonomi.

– Det är en jättestor skillnad mellan elprisområdena. Ska vi göra åtgärder så ska vi göra dem i södra kommundelen med tanke på att energin är ännu dyrare än vad den är i norra kommundelen. Vi vill göra det över hela kommunen, men om man tvingas göra någonting för någonting annat så ska man helst välja den södra kommundelen där elen är dyrast.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: