Tors Plan kommer vara en byggarbetsplats till sommaren. Målet är att få ett stort tryggt torg med ett inbjudande gångstråk från Mimerparken, genom centrum och ända till stationen.
Foto: Lotta Madestam
Arbetet med att bygga om Tors Plan har pågått i två månader. Jens Karlsson kan redovisa för hur arbetet flutit på så här långt.
– Det är några delar som tagit lite längre tid och några har gått snabbare än tänkt. Sedan har det dykt upp saker som vi inte var förberedda på. Ganska omgående hittade vi ett litet oljeutsläpp på Oskarsgatan, men det var bara lokalt så det gick ganska snabbt att ta hand om.
Tappat lite tid
I ett senare läge kom också Eon in och ville ha en starkströmskabel, vilket gjorde att man fick gräva också i Köpingsparken.
– Det hade vi inte räknat med, men det gör vi egentligen för att minska intrånget, så vi inte ska behöva komma tillbaka senare, en gång till. Men det är klart, vi tappade lite tid på det, säger Jens Karlsson.
Kan det bidra till att projektet inte blir klart som planerat?
– Det är alldeles för tidigt att säga, det kommer vara väderberoende nu också. Vad beträffar tillgängligheten kommer den att öka allt eftersom. I början av den här veckan lade man exempelvis igen, så man kan gå raka vägen från gågatan till Kungen Restaurang. Nu kommer det istället bli mer trängsel vid Kupan, när vi kommer närmare där.
Öppnar och stänger
Allt eftersom arbetet blir klart läggs vissa bitar igen. Sedan kan det vara tillfälligt, i väntan på ytbeläggning.
– Vi kommer öppna och stänga på flera olika ställen. Allt eftersom arbetet går framåt. Vi håller inget instängt om det inte behövs, säger Jens Karlsson.
Hur ser du på att näringsidkarna är kritiska till att projektet försämrar framkomligheten?
– Jag har förstås full förståelse för att det blir en påverkan. Absolut! Det blir det på alla ställen vi är och gräver, utanför hushåll och andra verksamheter. Vi har motsvarande situation på Oskarsgatan och Aspedalsgatan, där vi har stora jobb också nu.
– Vid Tors Plan har vi satt upp skyltar som visar vägen till respektive verksamhet. Det är en åtgärd vi gjort för att öka tillgängligheten.
”Har chans att påverka”
Samtidig understryker Jens Karlsson att alla berörda, som han säger, har möjlighet att påverka hur de påverkas.
– De har fått och får alla förslag till avstängningar i respektive etapp med chans för alla verksamheter att tycka till innan vi beslutar och genomför dem. Det var en sak som togs upp inför entreprenadstart, att vi skulle skicka förslag löpande med möjlighet att framföra sina synpunkter.
– Att man inte kommer kunna köra Storgatan med bil borde de vara medvetna om. Det har vi varit tydliga med från allra första början, men just avstängningar och vägvisningar till respektive verksamhet har de fått information om etappvis. Ingen har lämnat någon synpunkt.
Har ni fått några andra reaktioner till er, som berör Tors Plan?
– Förvånansvärt lite som kommer direkt, lite från näringsidkarna som sagt, men inget från allmänheten. Det har varit lite Facebook-kommentarer när vi gjort inlägg om projektet, men jag kan inte säga att det är mer eller mindre jämfört med våra andra projekt.
En privatperson efterfrågar en skylt som visar det färdiga resultatet. Vad tänker du kring det?
– Vi har kört en digital variant, där vi satt upp QR-koder. Framför allt för att hänvisa till så aktuell information som möjligt, men där finns det även ritningar och visualiseringar. Det finns tre sådana skyltar, med en allmän information om projektet i textform och en QR-kod där man kan titta på mer bilder och läsa mer om projektet, berättar Jens Karlsson.
Här kan du också läsa: Tors Plan en byggarbetsplats – följderna slår hårt: "Hoppas få ihop till hyran"