Annons:

Sök

Annons:

Nytt bud i segdragen process – här kan det bli ny gruppbostad

Socialnämnden fick nyligen en lägesrapport om gruppbostad för personer med autism i Hultsfred. Tanken är att renovera en gammal gruppbostad i bostadsområdet Stålhagen. Foto: Simon Henriksson

Nytt bud i segdragen process – här kan det bli ny gruppbostad

Berguven, gruppbostaden för personer med autism, har varit i behov av nya, ändamålsenliga lokaler sedan 2018. Nu, fem år senare, kommer nya bud i en segdragen process. 
– Det lutar åt att man tittar på att vara inhyrda i Hultsfreds Bostäders lokaler, men det är inte färdigt, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Verksamhetschefen Susanne Sandin nämnde för flera år sedan att nuvarande gruppbostad på Gränsgatan i Hultsfred inte har ändamålsenliga lokaler för vare sig personal eller boende. 

”Jag slog tidigt larm om att dagens placering i ett villaområde inte lämpar sig för den här typen av verksamhet. De boende behöver mer enskildhet, det blir oroligt med en bilväg precis utanför, det är många som rör sig i området. Samtidigt är lokalerna feldimensionerade för verksamheten”, sa Susanne Sandin till DH i februari förra året.

Hultsfreds Bostäder och socialnämnden fick i november 2019 i uppdrag att tillsammans utreda kostnaden och möjliga geografiska placeringar för nybyggnation av en gruppbostad i Hultsfred. Det har funnits konkret förslag på att bygga en ny gruppbostad i anslutning till Knektagården, men det verkar inte bli av. 

"Har varit en seg fråga"

Det var i samband med förra veckans sammanträde i socialnämnden som det lämnades en lägesrapport om Berguven, eller Gränsgatan 9 som verksamheten numera heter. 

Det man nu tittar på är vad det skulle kosta att renovera en gammal gruppbostad (tidigare Gnejsen) i bostadsområdet Stålhagen. Det står i tjänsteskrivelsen att byggnaden är i bättre grundskick än nuvarande gruppbostad på Gränsgatan och att det finns samordningsvinster med andra delar av omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) i Stålhagen.

Arbetet fortgår och ett slutligt förslag kommer presenteras för nämnden senare under 2023. 

– Först och främst har man inte bestämt plats och när man har gjort det så är det viss ombyggnation som ska göras. Flytten blir inte i närtid, men jag har känsla av att beslutet snart ska komma då det har varit en seg fråga som vi har hanterat i flera års tid, säger Per-Inge Pettersson (C). 

Att hyra in sig i Hultsfreds Bostäders lokaler i Stålhagen är huvudspåret.

– De har tillgängliga fastigheter som skulle kunna lämpas väl för verksamheten. Det är tomma lokaler som skulle kunna gå relativt fort att göras iordning till ändamålsenliga lokaler efter viss renovering. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: