Annons:

Sök

Annons:

Ny gruppbostad kan byggas i Hultsfred efter personalens kritik

Per-Inge Pettersson berättar om utredningen angående en eventuell nybyggnation av gruppbostad för autism i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Ny gruppbostad kan byggas i Hultsfred efter personalens kritik

Personalen på gruppboendet för autism på Gränsgatan i Hultsfred är inte tillfreds med den nuvarande situationen.
Socialnämnden vill utreda kostnaden och möjliga placeringar för en nybyggnation.
– Målet är att hitta bättre ändamålsenliga lokaler, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.

Annons:

I samband med att gruppboendet Berguven, som numera går under namnet gruppboende för autism på Gränsgatan i Hultsfred, fick ta emot priset som årets arbetsplats inom socialförvaltningens verksamhetsområde i Hultsfreds kommun i våras lyfte enhetschefen Susanne Sandin önskemålet om att bygga ett nytt Berguven. 

”Det nuvarande boendet ligger för nära vägen och det behövs placering på en lugnare plats där det inte är lika stimmigt. De fem boende behöver lugn och ro och ska egentligen ha sin egen ingång men nu går in genom en gemensam ingång. Hela miljön är fel för vår målgrupp. För att vara fullt salutogena så behöver boendemiljön förändras”, sa Susanne Sandin till DH då. 

"Alternativet är uttömt"

Enligt socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) har kommunen under två års tid undersökt möjligheten att hitta andra lokaler att hyra in sig på.

– Det alternativet är nu ganska uttömt och nu handlar det om att vara beredd på att börja bygga. Vi i nämnden har fattat beslut om att kommunstyrelsens arbetsutskott ska göra en utredning om vad det skulle kosta att bygga ett nytt gruppboende och var nybyggnationen kan ske, säger Per-Inge Pettersson. 

Gruppbostaden har en hög bemanning per boende, dels utifrån den enskildes behov men i hög grad även utifrån arbetsmiljöaspekter som påverkas av hur byggnaden är utformad. 

– En annan utformning av gruppboendet skulle innebära en lägre bemanning utifrån att den enskildes behov skulle kunna tillgodoses med en högre grad av integritet och självbestämmande för den enskilde, säger Pettersson. 

Tittar på olika typer av boenden

I dag finns fem lägenheter på boendet och de vill att en utredning belyser kostnaderna för byggnation både på fem och sju lägenheter. Det ska också inkluderas en intäkt för två externa placeringar av andra kommuner i utredningen som handlar om sju lägenheter. 

Alternativet till nybyggnation är att placera berörda personer i andra kommuner. 

– Det skulle innebära en kostnad som är högre än ett kommunalt boende i Hultsfred, säger Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: