Annons:

Sök

Annons:

Oenig socialnämnd sa nej – nu ger kommunledningen bakläxa

Socialnämnden får ta omtag vad gäller Socialdemokraternas motion om fria arbetsskor till personal inom vård och omsorg. Foto: MostPhotos

Oenig socialnämnd sa nej – nu ger kommunledningen bakläxa

En oenig socialnämnd har sagt nej till Socialdemokraternas motion om fria arbetsskor till personal inom vård och omsorg. Nu har det blivit bakläxa från kommunstyrelsens arbetsutskott och ärendet ska tas upp igen.
– Det blev en återremiss till socialnämnden, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Socialdemokraternas motion om fria arbetsskor till personal inom vård och omsorg röstades i socialnämnden ner av den borgerliga majoriteten med voteringssiffrorna 4–5.

Nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) motiverade beslutet med att det är viktigt att betala bra löner och ha ändamålsenliga lokaler för boende och medarbetare. En annan sak som togs upp är att det skulle kosta för mycket i administrativa kostnader, kostnader för utprovning av skor och kostnader för handläggning av att alla ska ha skor. Nämnden räknade på en timme per anställd i hanteringskostnad och en timme per anställd för utprovning av skor. 

Återremiss till socialnämnden

Ärendet stötte på patrull i kommunstyrelsens arbetsutskott och återremitterades till socialnämnden. 

– Socialnämndens synpunkt var att förändringen med fria arbetsskor inte skulle genomföras, men vi vill ha in kompletterande uppgifter. Vi hade lite olika synpunkter och vet samtidigt att vi går in i ett svårare ekonomiskt läge. Att då införa nya reformer med fria arbetsskor får vi se, säger Lars Rosander (C).

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) håller med sina partikamrater om att behovet är stort av bra arbetsskor. 

– Vi anser att fötterna tillhör kroppen och står man för arbetskläder så behöver man också stå för arbetsskor. Vi hade i arbetsutskottet ett resonemang om att det kan vara bra att testa det på en avdelning. Därför kom vi överens om återremiss till socialnämnden så ärendet kommer tillbaka, säger Tomas Söreling (S). 

Lars Rosander är precis som Per-Inge Pettersson inne på att det är bra att ha en bra löneutveckling. 

– Undersköterskorna ligger näst bäst till i länet när det kommer till lönenivå. Det är väl bättre att man ser till att ligga bra där och då får man själv disponera inkomsten, men det finns olika vinklar på det. Nu gör vi ett omtag i och med en återremiss. Då får vi upp frågan på nytt och kan diskutera det, säger Lars Rosander. 

"En hög summa"

Socialnämnden har tidigare nämnt att de administrativa kostnaderna skulle landa på 432 000 kronor per år. Det handlar om kostnader för utprovning av skor och kostnader för handläggning av att alla ska ha skor. 

– Det är en hög summa och naturligtvis en årligen återkommande summa som försvårar det hela. Sedan finns det kanske andra upplägg man skulle kunna tänka sig än just hanteringen, det är något som man kan titta på, säger Lars Rosander.

Undersköterskorna Malin Apell och Kaiza Larsson har i en intervju med vår tidning sagt att de med glädje skulle åka och prova ut skor på sin fritid. 

– Det är helt rätt. Det är de här frågetecknen som vi vill att man reder ut ordentligt. Att undersköterskorna får gå och hämta eller prova ut skorna på fritiden tror jag inte att någon har något emot, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: