Annons:

Sök

Annons:

Politiker krävdes på svar om vindkraftsprojekt:

Invånarna har bekostat en egen konsekvensbeskrivning som innehåller fotomontage som visar hur landskapet skulle se ut om projektet blir verklighet. Foto: Montage

Politiker krävdes på svar om vindkraftsprojekt: "Vill ta bort oron som befolkningen känner"

Tekniska verkens vindkraftsplaner i Vena med omnejd har väckt protester. Krister Nilsson i Vederhult tog upp oron med politikerna i samband med allmänhetens frågestund på senaste fullmäktigemötet. 

Annons:

Det var i våras som Dagens Hultsfred informerade om att Linköpings kommun, via sitt tekniska bolag Tekniska verken, hade för avsikt att bygga fem vindkraftverk mellan byarna Östrahult, Vederhult, Tälleryd och Dalsebo. 

Det väcktes snabbt ett motstånd och kommunen fick i höstas ta emot en protestlista med 300 namn. 

Krister Nilsson, fastighetsägare av en gård i Vederhult mellan Vena och Kristdala, klev upp i talarstolen under allmänhetens frågestund på måndagens fullmäktigemöte. 

– Jag är här och företräder mig själv och de nära 300 personer som har skrivit på protestlistan. Anledningen till att så många har engagerat sig i motståndet för denna etablering är just närheten till sitt eget boende, de negativa effekter som man kommer drabbas av och de stora ingrepp i naturen som kommer ske, säger Krister Nilsson. 

"Möjligt att rösta emot ett brett folkligt motstånd?"

Han uppmanar Hultsfreds kommun att reda nu avråda Linköpings kommun från att gå vidare i processen. 

– Det är för att ta bort den oro som befolkningen känner och för att spara pengar för Linköpings kommun. 

Han avslutade sitt anförande med en fråga till respektive gruppledare. 

– Är det verkligen möjligt att i en sån här stor och viktig fråga rösta emot ett brett folkligt motstånd på orten och samtidigt säga att man värnar om en god demokrati?

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att aktören presenterade förslag för vindkraftsprojektet i kommunstyrelsen i juni och att de tog emot namninsamlingen i höstas. 

– Vi lyssnar naturligtvis på vad du har framfört här och övriga som har gjort sin synpunkt känd via namninsamlingen. Vi tar till oss alla synpunkter och när det väl har lämnats in en ansökan till länsstyrelsen får vi ett brev därifrån om att kommunen får säga sitt när det gäller vetot, om man vill tillstyrka eller avstyrka etableringen. Jag kan hålla med om att kommunens beslut kommer väldigt sent så det är önskvärt att man tidigarelägger det i processen men man behöver ha ett visst underlag för att veta vad man säger ja eller nej till. För tidigt i processen kan man inte ta ställning, men vi kommer diskutera det löpande i politiken. Det är möjligt att vi kanske kommer fram till ett beslut där vi tar ställning tidigare men det får vi diskutera oss fram till i politiken, säger Lars Rosander (C). 

"Skeptiska till just det här området"

Åke Nilsson (KD) har en tydlig åsikt men väntar på att vindkraftsplanen ska stå klar. 

– Det är väl ganska bekant vid det här laget vilken inställning vi kristdemokrater har till vindkraft. Vi lyssnar väldigt noga på de som är närmast berörda. Vi har en situation i vår kommun där vi har ett liggande, icke-färdigt och framför allt inte antaget förslag till en tematisk vindkraftsplan. Den ingår normalt i översiktsplanen och vi har en över tio år gammal översiktsplan. Jag kan väl deklarera både min och partiets uppfattning om att vi inte tar ställning till några förfrågningar förrän vi har en vindkraftsplan antagen och att den ingår i översiktsplanen, säger Åke Nilsson. 

Hultsfreds avgående oppositionsråd Tomas Söreling (S) berättar att hans parti har god inställning till vindkraft, men ser problem med denna etablering. 

– Frågan är inte superaktuell för politiken just nu, men man kan säga att vi är för vindkraft och alla energislag som gör att vi får mer och billigare ström. I detta fall när det gäller Venaområdet som ligger mig varmt om hjärtat har vi förståelse för den här gruppen som har besökt oss på kommunen med de här listorna. Vi är nog rätt så skeptiska till just det här området. Det finns andra områden där det är lättare att säga ja. Det är det budskapet jag kan ge utan att vi har tagit något konkret beslut, säger Tomas Söreling. 

Det är för tidigt för politiken att ta ställning till etableringen, enligt Tommy Ejnarsson (V). 

– Handlingarna ska vandra till olika myndigheter och så småningom hamna hos kommunen som ska väga in helheten. Vi är alla medvetna om vårt behov av energi i södra Sverige och vi behöver fatta många beslut för att få upp energiproduktionen. Vi lyssnar på er boende och vi lyssnar på alla andra, sedan fattar vi ett beslut. Jag kan inte ge ett tydligare besked i dag, säger Tommy Ejnarsson. 

"Stålskogar är vi inte intresserade av"

Göran Gustafsson (SD) gav klara och tydliga besked. 

– Var vi står är väl också allmänt känt och naturligtvis står vi på Venabornas sida i den här frågan. Hultsfreds kommun har gett tillstånd till flera solkraftanläggningar och det tycker vi är alldeles tillräckligt med tanke på storleken. Några stålskogar på landsbygden är vi inte speciellt intresserade av. 

Magnus Hultman (M) säger att hans parti inte har diskuterat den här frågan. 

– Jag har inga problem med vindkraft, bara det står på rätt ställe och det är inte lätt att hitta rätt ställe. Jag förstår er reaktion och har full förståelse för att ni reagerar på så stora snurror på närmare 300 meter, men det är för tidigt för oss att säga mer än så, säger Magnus Hultman. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: