Annons:

Sök

Annons:

HISTORISKT HÖG HÖJNING FÖR HYRESGÄSTER I HULTSFRED

Hyreshöjningen för Hultsfreds Bostäders hyresgäster är klar. Foto: Lotta Madestam/MostPhotos

HISTORISKT HÖG HÖJNING FÖR HYRESGÄSTER I HULTSFRED

Efter att ha stått långt ifrån varandra har AB Hultsfreds Bostäder och Hyresgästföreningen region sydost nu kommit överens om årets hyreshöjning, som landar på fem procent från och med den 1 april.

Annons:

Hultsfreds Bostäders yrkande låg strax över åtta procent. Långt ifrån Hyresgästföreningen som ursprungligen ville se en hyreshöjning på blygsamma 2,2 procent.

– Kostnadsbilden är som den är så vi har stora behov, motiverar Åke Nilsson, ordförande i bostadsbolagets styrelse, yrkandet.

På onsdagen kom beskedet att hyreshöjningen blir fem procent – från och med den 1 april. Så det blir inget som ska betalas retroaktivt. Det var en del i de avslutande diskussionerna parterna hade med varandra på slutet.

Benny Andersson är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen och kommenterar det hela så här:

– Jag kan inte minnas att det varit så högt i Hultsfred under mina år som förhandlare, utan historiskt sett är det en väldigt hög höjning och det är klart att det blir kännbart för många hyresgäster.

– Samtidigt när förutsättningarna ser ut som de gör, med den utvecklingen som är med att äga och förvalta fastigheter, så måste det ändå finnas förutsättningar för hyresvärden att bibehålla en kvalité i sin förvaltning. Så mot bakgrund av det har vi kommit överens om en så här pass hög siffra.

Jämför med andra orter

I pengar räknat betyder det runt 40 kronor per kvadratmeter och år för hyresgästerna i Hultsfred.

– Det är vanskligt att jämföra procenttal med varandra, som man gärna gör. En procent i Hultsfred är inte värt på långa vägar lika mycket som i Kalmar eller Linköping. Jag har själv dragit den slutsatsen att den här femprocentshöjning i Hultsfredfaktiskt är lägre i kronor, kvadratmeter och år än vad 3,95 procent är i Linköping, säger Benny Andersson.

Förhandlingen strandade 

Den här överenskommelsen betyder att förhandlingen inte behövde gå vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK.

– Det kom en propå från HMK om det ändå inte fanns en möjlighet att återuppta de lokala förhandlingarna för att försöka hitta en lokal överenskommelse. Vi hade att ta ställning till om det skulle gå ett varv till eller om de skulle ta ett beslut. Det slutade med att vi tog upp tråden. Det hade hänt lite på andra orter under tiden vi inte hade haft några diskussioner, där vi fått en tydligare bild av vad vi kunde förvänta oss om det blev ett beslut i Hyresmarknadskommittén, säger Benny Andersson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: