Annons:

Sök

Annons:

Hyran är ännu inte klar – kommittén kan inte enas om medlingsbud

Det är fortfarande oklart vad det blir för hyra för Hultsfreds Bostäders hyresgäster under 2021. Foto: Ossian Mathiasson

Hyran är ännu inte klar – kommittén kan inte enas om medlingsbud

Hyresförhandlingen mellan det kommunala bostadsbolaget i Hultsfred och Hyresgästföreningen har som tidigare nämnts gått till Hyresmarknadskommittén för ett avgörande. 
– Hyresmarknadskommittén kan inte enas om ett medlingsbud, säger Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Annons:

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Hultsfreds Bostäder strandade i december och gick då till Hyresmarknadskommittén för medling. inget har så här långt hänt och Hyresmarknadskommittén har inte kunnat leverera ett medlingsbud.

Nu får kommittén helt enkelt bestämma vad hyresnivån ska landa på utan invändningar från varken Hyresgästföreningen eller bostadsbolaget. 

– Det är egentligen en formsak. De ska erbjuda ett medlingsbud, men vi står så pass långt ifrån varandra så det fanns ingen aning för oss att försöka i en ny omgång. VI körde ändå tre-fyra tillfällen när det begav sig. Nu får kommittén komma med den nya hyran, det är vad båda parter får rätta sig efter, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder. 

Hur ser du på att det blir så?

– Det går inte att tro någonting förrän man ser det. Det är bara att hoppas att det blir acceptabelt, säger Åke Nilsson. 

 

Bostadsbolaget ville från första början se en hyreshöjning om 4,95 procent medan Hyresgästföreningen sa nej och yrkade en oförändrad hyra. Partnerna kan inte komma överens trots vissa korrigeringar och Hyresmarknadskommittén, som brukar kliva med ett medlingsbud, kan inte enas om det. 

– Kommittén har konstaterat att de inte kan enas om något medlingsbud. Jag har haft kontakt med Hultsfreds Bostäder och vi båda är ense om att vi skickar det till kommittén igen så de får fatta ett beslut. Det är huvudspåret just nu.

Vad har kommittén gjort den senaste tiden?

– De har tagit del av våra skriftliga inlagor och det är utifrån dem som de får fatta ett beslut. Ibland kommer de fram till ett medlingsbud men det vill till att de kan enas om ett medlingsbud och det kunde de inte i det här fallet. Då får vi bollen igen, antingen gör vi ett nytt försök lokalt eller skickar tillbaka det igen. Vi har inte närmat oss varandra. Vi har konstaterat att det inte är meningsfullt att återuppta förhandlingen, det är bättre att kommittén får fatta ett beslut som vi får finna oss i. 

När kommer beslut om den nya hyran? 

– Det törs jag inte säga. Det är lite fler ärenden i år jämfört med i fjol, det är risk att det tar lite längre tid än vad det gjorde då. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: