Det blev en snösväng till. ÖSK kunde sätta punkt för det arbetet på onsdagen. "Det har varit en snäll inledning på året, men den här senaste snön försenar sandsopningen", säger Mikael Nilsson, driftschef.
Foto: Lotta Madestam
Kommunens budget för vinterväghållning ligger på ungefär 6,5 miljoner kronor. Då är även sandsopningen inkluderad i det.
Nu har kommunen bara fått in januarifakturorna hittills, men det ser jättebra ut även hittills i år, enligt Mikael Nilsson. Under februari körde man knappt ingenting och under onsdagen blev man klara med den här senaste snösvängen.
– Det har varit en ”snäll” inledning på året när det kommer till snöplogning och sandning, till skillnad mot 2022 då hade vi väldigt mycket halkbekämpning den första delen av året, säger Mikael Nilsson och fortsätter:
– Man brukar faktiskt kunna se, att om det har varit lite snö i början av året, alltså januari, februari och mars, då brukar det bli mycket i slutet. Och tvärt om. Det finns alltid undantagsår, men det brukar kunna hänga ihop.
Kort vinter betyder mycket parkarbete
Budgeten för 2022 visar ett överskott på ungefär 2,7 miljoner kronor.
– Samtidigt gjorde vi ett litet underskott på park och det gröna. Det hänger också ihop och tar ut varandra, säger Mikael Nilsson och förklarar:
– Är det en sträng vinter, som kräver mycket arbete med snö och halkbekämpning, då brukar det dröja innan vi kommer igång med det gröna och mot slutet av säsongen får vi sluta tidigare. Är det tvärt om en snäll vinter så kommer våren tidigt och hösten blir lång, så då kostar det mer på det gröna. Då får vi använda överskottet i snöbudgeten lite grann på parksidan, förklarar Mikael Nilsson, som hoppas det inte ska bli några fler sådana här snösvängar som den i veckan.
Försenar sandsopningen
Inte med hänsyn tagen till budgeten, pengar finns det – men nu vill kommunen gärna komma igång med sandsopningen snart.
– Ett bra år brukar vi kunna vara igång i slutet av februari, nu förhalar den här snön det arbetet och sanden blir kvar länge på gatorna lite beroende på hur många minusgrader det blir, säger Mikael Nilsson. För vi börjar inte sopa förrän all snö har smält och det får inte vara fastfruset. Vi följer prognoserna noga, så det inte riskerar komma mer snö.