Annons:

Sök

Annons:

Kommunen på väg mot nytt plusresultat – sparade medel plockas bort

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att Hultsfreds kommun är på väg att göra ett nytt plusresultat. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen på väg mot nytt plusresultat – sparade medel plockas bort

Hultsfreds kommun hade budgeterat med ett överskott på sju miljoner kronor. När det ser ut att bli ännu bättre plockas 15 miljoner kronor bort. 
– Vi har ändå 2,7 miljoner kronor plus på sista raden, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Nya ekonomichefen Charlotta Hägg presenterade under kommunstyrelsesammanträdet årets första helårsprognos som baserar sig på läget efter de fyra första månaderna. Delårsrapporten per 30 april ser bra ut. 

– Vi har en budget på plus sju miljoner kronor på sista raden. Resultatet ser ut att bli ännu bättre för innevarande år och det gör att vi plockar bort 15 miljoner av sparade medel som vi hade lagt in i budget. När vi plockar bort miljonerna har vi ändå 2,7 miljoner kronor plus på sista raden. På totalen ser det bättre ut än budget även om man kan tro att det är sämre i och med att vi plockar bort 15 miljoner av sparade pengar som låg i budgeten för 2023. Det är Fri 500-pengar som vi har kvar till kommande år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Rejält minus för socialnämnden

Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har i sedvanlig ordning störst underskott. Socialnämnden ser ut att redovisa ett minus på 14,6 miljoner och barn- och utbildningsnämnden ett minus på 5,4 miljoner. Verksamheter som prognosticerar negativa avvikelser får i uppdrag att arbeta för att eliminera dessa och öka fokus på kostnadskontrollen.

– Det sker förändringar inom våra verksamheter. Socialnämnden har höga kostnader för placeringar som har ökat väldigt mycket i år. Känslan är att det är så på många håll i landet, att många unga och missbrukare behöver vård och omsorg och att det i sin tur leder till placeringar till höga kostnader, säger Lars Rosander (C). 

Hultsfreds kommun är på väg mot ett nytt plusresultat och Lars Rosander hintar om att överskottet kan bli ännu större. 

– 2,7 miljoner kronor är försiktigt beräknat med tanke på att det finns orealiserade vinster på placeringar när det gäller pensionsåtaganden. Det skulle vara sju-åtta miljoner kronor som inte har räknats med här. Hade vi haft bokslut hade vi fått räkna med det också. På totalen ser det ut som att det kommer bli bättre än 2,7 miljoner kronor trots att vi inte använder de sparade pengarna. Innevarande år ser hyggligt ut, men det ser besvärligare ut till nästa år. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: