Annons:

Sök

Annons:

NU HAR BRON I LILLA ABY ÖPPNAT IGEN: ”DUMT ATT KLAGA NU”

Väntan är över. Nu har den tillfälliga bron över den redan befintliga bron i Lilla Aby kommit på plats och färdigställts. Bron öppnade för trafik idag. Foto: Filip Axelsson

NU HAR BRON I LILLA ABY ÖPPNAT IGEN: ”DUMT ATT KLAGA NU”

En ny tillfällig bro har kommit på plats över den redan befintliga bron i Lilla Aby. I dag, torsdagen före midsommar, öppnade bron för trafik igen. 
– Det är dumt att klaga nu när bron är färdig, säger Filip Axelsson på Axelssons i Aby. 

Annons:

Den unika träbron över Emån i Lilla Aby utanför Målilla stängdes av i augusti 2020 efter att en träbalk vid ett stöd knäckts. Bron undersöktes och en rekommendation av åtgärder för att återställa bron för lättare trafik togs fram. Bron återöppnades för personbilstrafik och med begränsad bredd för att inte belasta den skadade delen av bron i mars 2021. 

Tung trafik har varit förbjuden sedan augusti 2020 och brons begränsade bärighet har slagit hårt mot de lantbrukare som använder bron för att transportera tung last. 

En modern provisorisk bro har kommit på plats uppe på den befintliga bron.  Nu, efter fyra månaders brobyggnation, är bron öppen igen. 

– Vi har precis testkört bron och det känns underbart. Det har tagit tre år och det är dumt att klaga nu när bron är färdig. Vi har fått köra runt och ta omvägar så det är klart att det har påverkat företaget jättemycket, både i tid och bränsle. Det blir pengar av det och vi har räknat på att det har blivit en miljon kronor i extra kostnader per år. Det har varit en mil extra att köra runt plus att vi har behövt korsa riksväg 34 två gånger, säger Filip Axelsson. 

"Perfekt till midsommar"

Bron har blivit återställd och till och med bättre än vad den var tidigare. Landfästena har byggts om och den nya är 49 meter lång och har en fri bredd på 4,2 meter. 

– Vi har förstått att det har varit en komplicerad process och det är synd att det har tagit så lång tid. Man får samtidigt inte klaga för mycket nu när bron har öppnat. Det gäller att vara positiv. Det är en rejäl bro med bra bärighet och bra bredd, säger Axelsson. 

Att bron står klar nu precis före midsommar ser Filip Axelsson som positivt. 

– Det är perfekt till midsommar med tanke på att vi kör med traktorer dagligen. Det är klart att det blir ett lyft att kunna åka över bron igen. 

Det finns i dagsläget information om att den tillfälliga bron, som är en hyrbro, ska ligga i tre år. 

– Det är det största osäkerhetsmomentet så vi får se hur länge vi får ha den kvar. Man får inte klaga för mycket utan det gäller att se det positivt. 

"Inger man behöver fokusera på"

Staffan Isaksson, nationell samordnare av byggnadsverk i region syd på Trafikverket, gläds åt att bron har öppnat igen.

– Det känns självklart jättebra. De har väntat länge på det här beskedet för att kunna använda bron och köra med lite tyngre transporter. Det är skönt att få bron färdig innan midsommar. Det blir som en milstolpe, säger Staffan Isaksson. 

Han kommer även med lugnande besked vad gäller tillfälliga brons framtid. 

– Det är treårsperioder som de skriver avtal på och det finns ingen begränsning i tid. Det kan bli längre om det behövs så det är inget man behöver fokusera på. Den här bron ligger där nu för att lösa ett problem. Vi jobbar på parallellt med att försöka en permanent lösning och det har pågått ett tag. Vårt största fokus har varit att försöka lösa den här tillfälliga bron och nu är vi i hamn med det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: