Annons:

Sök

Annons:

Efter 16 år kan något vara på G – ”Strid med knappa medel”

"Kommunens resurser är inte oändliga, vi har fått prioritera varje år vad pengarna ska användas till", är fastighetschefen Mikael Petterssons förklaring till att Emådalskolan inte fått ny ventilation. Foto: Lotta Madestam

Efter 16 år kan något vara på G – ”Strid med knappa medel”

I 16 år har personalen väntat på att Emådalskolan ska få ny ventilation. Nu har i alla fall en projektering inletts, kan Mikael Pettersson, fastighetschef på AB Hultsfreds Bostäder, berätta.
– Kommunens resurser är inte oändliga, vi har fått prioritera varje år vad pengarna ska användas till, säger han.

Annons:

Det finns pengar avsatta till projektering i budgeten för 2023. Planeringen säger att handlingarna ska tas fram under september-oktober. 

– När projekteringen är gjord görs en upphandling och när den är klar måste vi gå till budgetberedningen så vi får pengar till att utföra det, säger Mikael Pettersson, som vill understryka att det är upp till politiken om det blir av den här gången.

Finns det någon förklaring till varför det dragit ut så många år på tiden?

– Det har skett mycket annat, på många olika ställen i kommunen under de här åren. Det är inte så att någon prioriterat bort Mörlunda, utan det är så mycket som varit eftersatt på många olika ställen, säger Mikael Pettersson och fortsätter:

– Det är heller inte så att vi inte gjort saker på Mörlunda skola utan vi har bytt fönster och tak, satt in hiss och nu sätter vi dit markiser. Vi har planerat för, när vi väl får pengar framöver, att också titta över hela köket i Mörlunda. Det är en strid med knappa medel.

"Det är respektlöst" 

Det sitter lappar på dörrarna som visar hur många personer ventilationen är anpassad för i varje klassrum. De menar personalen känns som ett hån.

– De där lapparna har suttit så länge nu att de börjat lossna. Det är respektlöst, säger personalen.

Vad är tanken med mätningarna, när det ändå inte följs?

– Vi har gjort så på alla skolor, inte bara i Mörlunda. Det är vårt uppdrag att tala om hur många det kan vara i ett rum utifrån vad vi beräknar att ventilationen ska räcka till. Det vore värre om vi inte sa något. Ibland väljer verksamheten att trycka in fler personer i ett rum av utrymmesskäl. Det som är skillnaden här är att vi talar om hur många man kan vara, där man redan är för många.

Vad säger du om det?

– En gång i tiden när det byggdes var det godkänt för så många, när ventilationsnormen var annorlunda. När normen ändrats har vi inte haft möjlighet och ekonomiska medel att göra de förändringarna, då hade vi behövt bara byta ventilationsaggregat och inte reparera tak exempelvis. Prioriteringarna görs utifrån kommunens ekonomi.

Bryter kommunen mot lagen när det vistas 25 personer i ett rum där ventilationen är anpassad för sju?

– Det är ingen som blir dömd för det, däremot kan man fundera på arbetsmiljölagen. Den är inte retroaktiv på det sättet, men ingen ska ju fara illa, säger Mikael Pettersson.

Prioriterat brandsäkerheten

Utöver Emådalskolan i Mörlunda är det en liten del av Målilla skola och delar på Vena skola som står i tur efter Mörlunda att få bättre ventilation.

– Historiskt sett har vi först och främst jobbat med brandbiten, där människor verkligen kan skadas. Så vi har jobbat väldigt mycket med utrymningsvägar och brandlarm. Det har alltid varit vår prio, så vi inte får sådana skador. 

– Utöver det har vi också jobbat väldigt mycket mer med att det inte får läcka in, att saker och ting inte får bli förstörda, och parallellt med det har vi jobbat med fönsterbyte i kombination med ventilation. Ambitionen nu är att utöka styr och regler väldigt mycket mer, så vi kan styra värmen och ventilation och få larm på distans, mer än vi kan idag.

"Försöker hitta nya vägar"

Martin Snickars är barn och utbildningschef, han ser att det är oerhört viktigt att det blir av, det är en stor arbetsmiljöfråga.

– Vi har jobbat oss igenom ventilationen på våra skolor och förskolor. Det är stora investeringar våra politiker beslutar om, det handlar om flera miljoner per skola. Emådalskolan var näst på tur, men på grund av pausade investeringar har det blivit en fördröjning. Vi försöker hitta nya vägar att ändå kunna förbättra deras arbetsmiljö, det är en viktig fråga, men det går inte så fort som vi önskar.

Kan du förstå att det känns som ett hån när de ser lapparna som säger hur många ventilationen är anpassad för och att verkligheten ser så annorlunda ut?

– Jag har egentligen ingen kommentar på det, utan ABHB:s mätningar är gjorda för att vi ska se hur det ser ut. Det är en del i arbetet.

 

Här kan du läsa personalens syn på att man tvingats vänta 16 år på ny ventilation.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: