Annons:

Sök
  • Har invigt ett historierum – men slutar inte drömma där

    Linus Karlsson fick besök av Lars Rosander vid invigningen av Målillas Historierum. Foto: Privat

  • Har invigt ett historierum – men slutar inte drömma där

    Lars Rosander förrättade invigningen.

  • Har invigt ett historierum – men slutar inte drömma där

    Utöver Lars Rosander deltog också Katarina Genberg och Thorbjörn Svahn från Hultsfreds Hembygdsförening vid invigningen.

Har invigt ett historierum – men slutar inte drömma där

Grannarna Ulla och Elis Pettersson blev avgörande för hans intresse för historiska händelser och saker. Nu har Linus Karlsson öppnat ett historierum i källaren i villan i Målilla. Men drömmen stannar inte där…

Annons:

Under två års tid har Linus Karlsson gjort om ett rum från golv till tak i källaren i sitt och sambon Ida Olssons hus i kyrkbyn.

Nyligen invigdes rummet, som fått namnet Målillas Historierum, av kommunalrådet Lars Rosander som visade stort intresse för Linus arbete med att bevara gamla saker till eftervärlden.

– Jag älskade religion och historia i skolan och min mamma var intresserad av gamla saker, det har påverkat mig. Men främst var det mina grannar Ulla och Elis Pettersson som väckte mitt intresse. Jag gick in dit och fikade när jag var yngre och då berättade han alltid historier från byn och gårdarna runt omkring, det blev jag verkligen intresserad av, säger Linus Karlsson och fortsätter:

– Nu har jag ett eget forskningsrum där jag sitter och arbetar vid ett gammalt skrivbord från Målilla kommun och jag har fått en stor affärsdisk som specerihandlaren Elis Johansson hade i sin affär i Målilla by. Är det folk som vill veta något så får de komma. Det är redan massa folk som varit och kollat på dokument och annat.

Här samlar han historiska saker från inte bara Målilla, utan egentligen hela kommunen är tanken.

Kan du ge några exempel?

– Jag har allt från stenyxor till gamla mynt, kläder, dokument från 1500-talet och framåt, bilder i tusentals, mängder tingsprotokoll, tidningsurklipp, affischer, kartor – allt som har med historia att göra.

Bara ett problem

Nu är det bara ett problem – rummet är redan för litet.

– Jag måste utöka, jag skulle behöva ett helt hus för att få plats med allt material. Jag har fortfarande mycket nedpackat i lådor och på vinden och jag har mycket gamla kartor jag skulle vilja sätta upp.

Hur tänker du framåt nu?

– Jag har en plan, jag har ett badrum i källaren och även en stor bastu som inte används. Så om jag renoverar badrummet och slänger ut bastun kan jag ha tvättstugan i samma. Då får jag ett rum till, så går tankarna.

Din sambo är med på de tankarna?

– Jag har nämnt det för henne, hon får bara följa med på resan. Så är det, säger han och skrattar, för att sedan avslöja sin dröm.

– Jag skulle vilja flytta till ett annat hus med skyltfönster, där jag kan ha en egen lokal och ställa ut i fönstren vad jag håller på med. En sådan lokal hade varit drömmen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: