Annons:

Sök

Annons:

Nytt stationshus och fler bokningar – nu satsar föreningen på fler dressiner

Smalspårsföreningen satsar på fler dressiner till våren för att möta efterfrågan. "Det ger oss också mer tid vid reparation", säger kassören Jan Blixt. Foto: Ossian Mathiasson/Lotta Madestam

Nytt stationshus och fler bokningar – nu satsar föreningen på fler dressiner

Smalspårsföreningen satsar på fler dressiner för att möta det växande intresset och underlätta arbetet. Gångna säsongen har varit bland de bästa med en närmare 30-procentig ökning av antalet personer som cyklat. Blir tanke verklighet blir det ytterligare en sträcka i framtiden.

Annons:

Det är med glädje Föreningen Smalspåret Växjö-Västerviks lokalavdelning i Hultsfred summerar 2023 års dressinverksamhet. Statistiken är bättre än året innan med 863 bokningar och 2 368 personer som cyklat Hultsfred-Hesjön. För tredje året erbjöds även dressincykling från Flaten mot Gårdveda som lockade 337 personer som gjorde 144 bokningar.

Det betyder att antalet personer som cyklat dressin ökat med närmare 30 procent och antalet bokningar knappt 28 procent jämfört med året innan.

– 2022 var ett bra år det också, men 2023 var bättre. Dock inte riktigt i nivå med pandemiåret 2021 när kommunen erbjöd "Hultsfredshemester”. Jag kom in som kassör 2014, sedan dess har det varit en uppåtgående kurva hela vägen. Det är tacksamt, säger Jan Blixt.

Satsar på nya dressiner

Det stora intresset gör att smalspårsföreningen satsar på fler dressiner. Till våren kommer tio cyklar, vilket också underlättar vid reparation.

– Vi har strax över 30 nu, genom att satsa på fler får vi mer tid för reparationer. Det händer att en trampa körs av, att ett styre kröks och annat, så vi måste ha några i reserv när intresset är så stort, förklarar Jan Blixt.

Nytt stationshus

I juni invigdes det nya stationsområdet. Den här säsongen ska man jobba vidare med stationshusets inredning, där pengagåvan från Sparbanksstiftelsen Kronan blev ett välkommet tillskott i kassan.

– Inredningen blir i stil med hur det var på 1920-talet när smalspåret invigdes. Förhoppningsvis ska det arbetet vara klart till säsongsstart och vi har även köpt grejer för att rusta upp verkstaden, så vi kan dra in dressinerna och hissa upp dem så det går att jobba i bekväm arbetsställning. Nya stationshuset blir ett riktigt lyft för föreningen. Många har sagt att det är mycket bättre här än vid Björkudd, det var inte så lätt att hitta dit.

Vad tänker du kring att det blivit så populärt att cykla dressin i Hultsfred?

– Det är jätteroligt, många kommer från Tyskland, Danmark och Holland. Där har det spridit sig riktigt bra. Men det kommer också många från Jönköpingstrakten, Kalmar, Linköping och uppåt Norrköping, så jag skulle säga inom en radie på 10-15 mil och även kommunborna är många. 

Var får ni för reaktioner från turisterna?

– Till 99 procent är det bra omdömen. De framhåller att färdas fram på järnväg genom naturen. Vi har ju en rastplats vid Hesjön, där många vänder. Att cykla över en sjö på det viset är väldigt uppskattat, säger Jan Blixt.

Hur ser ni på kommande säsong?

– I mitt huvud är det bara positivt. Det som saknas är några yngre i föreningen, så vi får en återväxt och det vore bra om vi fick någon eller några fler feriearbetande ungdomar. Vi hade sju i fjol som turades om att sköta dressinverksamheten på sommaren. Till syvende och sist, allt vi gör är för att hålla musebanan i skick. Förr eller senare måste vi börja byta ut slipers, det kostar en hel del pengar att göra, så vi måste hela tiden jaga pengar, sådant har vi inte kapital till. 

Det finns även spännande framtidsplaner, som kan komma att bli verklighet.

– På sträckan Virserum-Flaten har vi börjat renovera lite broar, det kan bli nästa steg att cykla söder ut från Flaten mot Virserumshållet. Det är något vi jobbar med att försöka förverkliga framåt, men då har vi några koportar och broar som behöver renoveras först.

Fakta

 

 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: