Annons:

Sök

Annons:

Inte främmande att riva mer – här är huset som kan bli näst på tur

Roberto Garnfeldt protesterade mot rivningen av Bastugatan genom att kedja fast sig själv. Åke Nilsson, styrelseordförande i Hultsfreds Bostäder, tror vi kommer få se fler rivningar i Virserum. Foto: Ossian Mathiasson/Privat

Inte främmande att riva mer – här är huset som kan bli näst på tur

Roberto Garnfeldt kedjade fast sig i protest mot rivningen av Bastugatan i Virserum och ifrågasatte vad politikerna gör för att det inte ska hända igen. Hultsfreds Bostäders ordförande, Åke Nilsson (KD) har inget lugnande besked att ge – tvärt om.
– Jag tror att det kommer bli frågan om mer rivningar framöver, säger han.

Annons:

Åke Nilsson kan förstå Roberto Garnfeldt i egenskap av arkitekt, att han tycker husen på Bastugatan såg trevliga ut.

– Tittade man på husen exteriört så såg det riktigt bra ut på uppsidan, det kan jag tycka själv. Men man måste göra en helhetsbedömning. Han och många andra missbedömer sig på skicket. Det är mycket som förstörts och det har varit ett onormalt slitage under Migrationsverkets tid, med vattenskador och annat. Även att vi hade lite högre hyra de sista åren har de pengarna gått åt och de pengar vi fick till återställning från Migrationsverket var peanuts i sammanhanget, säger Åke Nilsson.

Vad är din kommentar till hans tillvägagångssätt att kedja fast sig i ett försök att stoppa rivningen?

– Det har jag ingen synpunkt på, det har man rätt att göra så länge man inte ställer till det för någon annan. Han vill ju väcka uppmärksamhet kring det här.

Får hans aktion någon effekt?

– En del hakar kanske på och det kan ju bli ytterligare debatt kring vad man kan göra mer för våra olika orter. Vi jobbar ju ständigt med det, satsningen på våra olika orter är ju en sådan sak där nya lekplatser är ett resultat av det. Men det är inget lätt jobb som ger utslag med en gång, att det kommer nya invånare. Det finns ju de saker som betyder allra mest och det är infrastrukturen och tågbanan mellan Kalmar och Linköping exempevis som är väldigt betydelsefull för en kommun som Hultsfred, men det rår vi ju inte över själva, säger Åke Nilsson och tillägger:

– Men rivningen kommer inte att stoppas, det är inte aktuellt. Det beslutet är taget.

Har ni fått några fler reaktioner än Robertos sedan rivningen kom igång?

– Nej, inte vad jag känner till. Inte mer än det som var i samband med att besluten togs, sedan har det varit tyst efter överprövningarna som gjordes. 

Förväntas bli fler rivningar

En av de saker Roberto Garnfeldt efterfrågar är vad politikerna gör för att det här inte ska återupprepas. Åke Nilsson gissar snarare att Bastugatan inte är sista rivningen vi får se.

– Jag tror att det kommer bli frågan om mer rivningar framöver. Vi har oerhört mycket lägenheter som är outhyrda och i dåligt skick, i synnerhet i Virserum. Nu har vi också en underhållsplan färdig, som visar i vilket skick byggnaderna är i, inklusive energiklassning. Då ser vi vilka fastigheter som är värst. Det lönar sig inte att spara dem. Allt går att göra, men det får inte kosta hur mycket som helst för då kan ingen bo där sedan.

Kan du nämna någon fastighet som skulle kunna stå på tur för rivning i Virserum?

– Det finns några fastigheter som är värre än andra i kvarteret Cypressen, det vill säga hyreshusen intill Ekliden. Där har jag själv tyckt att det går att göra jättetrevligt när man bara tittar på dem utan att syna husen i sömmarna. Men underhållsplanen gav svar att några av de husen är väldigt risiga och skulle kräva jättestora insatser och där har vi mycket outhyrt, så det kommer vi nog tillbaka till, säger Åke Nilsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: