Annons:

Sök

Annons:

  • Barnens skolväg mörkläggs efter eljättens satsning –

    I samband med att Eon gräver ner sin elkabel kommer belysningen mellan Mörlunda och Tulunda inte att återmonteras. Det skapar frustration hos föräldrar som tycker barnens skolväg är otrygg redan innan. Foto: Lotta Madestam

  • Barnens skolväg mörkläggs efter eljättens satsning –

    Eon ska gräva ner sina elkablar där även vägbelysningen har funnits på samma trästolpe. I samband med det arbetet kommer belysningen genom Tulunda samt delar av Sockenvägen uppdateras i enlighet med Trafikverkets normer. Foto: Lotta Madestam

  • Barnens skolväg mörkläggs efter eljättens satsning –

    Det är utmärkt för nya belysningsstolpar.

Barnens skolväg mörkläggs efter eljättens satsning – "Stor frustration"

Föräldrar i Tulunda kämpar för en gång- och cykelväg till Mörlunda. Nu tvingas de konstatera att tryggheten blir ännu sämre när gatubelysning släcks ner längs barnens skolväg.
– Vi kommer slåss hårt mot detta, säger Jimmy Loord som bor i byn med sin familj.

Annons:

De boende i Tulunda berörs av att Eon ska gräva ner sin elkabel, där även gatubelysningen har funnits på samma trästolpe.

– I samband med det arbetet kommer belysningen genom Tulunda samt delar av Sockenvägen uppdateras i enlighet med Trafikverkets normer för godkänd belysning, vilket är välkommet.

– Men, tillägger Jimmy Loord, samtidigt kommer belysningen från Tulunda till Mörlunda inte återmonteras av Trafikverket, så sträckan mellan Sockenvägen och Stationsvägen ska inte belysas längre. Det skapar en stor frustration hos många av oss boende i byn.

Anses farlig redan innan

Det här är barnens skolväg, som redan tidigare anses vara farlig att gå och cykla på eftersom det saknas vägren och att den trafikeras av mycket tung trafik.

– Vi har kämpat länge för en gång- och cykelväg mellan Mörlunda och Tulunda. Vi är många barnfamiljer som redan nu är bekymrade över att våra barn inte har en säker väg till skola och fritidsaktiviteter. Att i detta skede släcka ner delar av vägen gör sträckan ännu mer trafikfarlig, det strider så mycket emot allt annat vi kämpar för. Det känns inte bra för oss föräldrar, säger Jimmy Loord som är politiskt aktiv inom Kristdemokraterna och har för avsikt att vidarebefordra synpunkterna till högst beslutande i kommunen.

”Principen bristfällig”

ÖSK har skickat ut information till berörda där man hänvisar till en landsbygdspolicy som styr när kommunen går in och betalar för belysning vid enskilda vägar. ”Kompletteringsbelysning ska upprättas där det finns sammanhängande bebyggelse av minst fyra permanentbostäder. Det måste finnas minst tre permanentbostäder inom en vägsträcka på 150 meter, samt en fjärde inom ytterligare 150 meter”, skriver ÖSK i brevet.

– Policyn uppdaterades 2010, tidigare var kommunen väldigt angelägen om att det ska vara upplyst och attraktivt att bo i utkanten av samhällena. Jag anser att den princip man hänvisar till är bristfällig, den behöver uppgraderas. För man utgår bara från avstånd och tar inte hänsyn till några andra perspektiv, som den mängd barnfamiljer som bor i byn och vars barn kommer drabbas hårt av detta, säger Jimmy Loord.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Det kommunen kan göra är att komplettera belysningen längs hela sträckan, vi kommer slåss hårt för det. Jag tror inte att ansvariga politiker är medvetna om hur principen för belysning slår. Jag tror att det finns sympatier för det orimliga.

Jens Karlsson är projektchef på ÖSK och svarar Dagens Hultsfred på mail:

"I nuläget kan jag bara kommentera att det inte är något beslut detta ärende grundar sig i utan det är en sedvanlig samförläggningsprocess med Eon där konsekvensen av omfattningen av deras projekt innebär att all belysning som finns idag inte kommer vara kvar."

Finns det någon möjlighet som du ser det, att det blir belyst också den aktuella sträckan?

"Det är en fråga av politisk karaktär så de vill jag inte uttala mig om."

Det här är ett av två nu aktuella ärenden i kommunen och ÖSK har återkommande två-tre sådana här ärenden varje år bakåt i tiden, enligt Jens Karlsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: