Annons:

Sök

Annons:

Nej till asfaltering – föreningars viljor ställdes mot varandra

Det är asfalterat under gångtunneln, men inte anslutningsvägarna. Så förblir det sedan KSAU gått på ÖSK:s linje och sagt nej till asfaltering. Foto: Lotta Madestam

Nej till asfaltering – föreningars viljor ställdes mot varandra

Det blir ingen asfaltering av anslutningsvägarna till gångtunneln under riksväg 23/34 i Målilla. Hembygdsföreningen har bestridit asfalteringen och ÖSK anser att kostnaden blir för stor.

Annons:

Ortens samhällsförening kämpar för en asfaltering av anslutningsvägarna till tunneln under riksvägen, med ambitionen att få en säkrare och tryggare väg till Hesjön.

– Det har varit en hel del incidenter i sommar både med cyklar och rullstolar, så vi hoppas att kommunen tar sitt ansvar och hjälper oss att få till en säkrare väg, sa föreningens Jan Karlsson i september.

Bestrider asfalteringen

Föreningen sa tidigt att man var beredd att gå in med 62 000 kronor, som egentligen är avsatta att finansiera en annan gångväg – den mellan Emmenäsinfarten och Målilla station.

Målilla-Gårdveda Hembygdsförening har dock bestridit asfalteringen i en skrivelse, med motiveringen att pengarna ska gå till ovan nämnda gångväg. Ett beslut som fattats tidigare av politikerna.

"Får stå för hela kostnaden"

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tidigare bett projektledare att utreda vad asfalteringen skulle kosta. Svaret presenterades på senaste mötet.

”Då föreningarna inte är överens om finansieringsfrågan blir slutsatsen att om anslutningarna ska asfalteras får kommunen stå för hela kostnaden. Kostnad beräknas till cirka 150 000 kronor”, skriver projektledaren.

Så Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK föreslog KSAU att ingen asfaltering ska ske.

"Bedömning är fortsatt att denna väg inte behöver asfalteras, utan att den ska hållas tillgänglighetsanpassad som andra rekreationsstråk i kommunen", står det i tjänsteskrivelsen.

Ett enhälligt beslut

Ledamöterna i KSAU gick på ÖSK:s linje och sa nej till asfaltering. Det var ett enhälligt beslut.

– Bakgrunden är att vi har samma sätt att se på denna gc-väg som andra stråk i kommunen, exempelvis gc-vägen i Virserum från Länsmansgårdsäng till ”knuttekåken” liksom även strandpromenaden, genom alkärret i Hultsfred där det också är grusväg. Vägytan hårdnar efter cirka ett år och blir bra för såväl rullstol som barnvagn och cykel, kommenterar kommunalrådet Lars Rosander (C) beslutet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: