Annons:

Sök

Annons:

Upptäckten: Grävt utan tillstånd – kan tvingas gräva upp allt igen

Väg 717 mellan Mörlunda och Kristdala är en av de vägar där Open Infra lagt ner fiber på ett felaktigt sätt, enligt Trafikverket. Foto: Lotta Madestam

Upptäckten: Grävt utan tillstånd – kan tvingas gräva upp allt igen

Open Infra har grävt på Trafikverkets vägar i Hultsfreds kommun utan tillstånd.
– Vi har flera gånger gett dem möjligheten att göra om och göra rätt, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Annons:

Fiberarbetet i Hultsfreds kommun går vidare, för tillfället i Mörlunda. Det är dock inte helt bekymmersfritt, vittnar Trafikverket om.

– Som läget är nu har Open Infra grävt ner fiber på flera platser där de inte haft tillstånd från Trafikverket att gräva. Eller så har de haft tillstånd på vissa platser men inte följt hur det tillståndet ser ut, säger Felicia Danielsson.

Hur ser ni på att företaget inte följer de tillstånd som ges?

– Det är ju jätteproblematiskt, det blir bekymmersamt framför allt om de måste gräva upp det igen. Det blir mycket smidigare om man alltid följer reglerna. Man söker tillstånd, får ett tillstånd och följer det.

"Gör om och gör rätt" 

Trafikverket har flera gånger gett Open Infra möjlighet att, som man säger, "göra om och göra rätt". Utan att något hänt.

– Så nu tittar vi på vad vi ska göra här näst, men det är inte riktigt klart än hur vi ska lösa det, utan där står vi just nu, säger Felicia Danielsson.

Vad kan följden komma att bli?

– Att de får gräva upp det igen. Praxis är, är det otillåtet nedgrävt ska det bort och göras på rätt sätt.

Tillsammans med kommunen

Närmast nu ska Trafikverket försöka gå ut med en samlad bild av vilka platser problemen omfattar tillsammans med Hultsfreds kommun. 

ÖSK:s projektchef Jens Karlsson bekräftar att kommunen har en dialog med såväl Trafikverket som Open Infra om vad som sker och har skett på Trafikverkets vägar för att man ska ha koll på läget.

– Det är många platser det handlar om och vi vill ha en helhetsbild. Det är bra att vi hjälps åt, det är en viktig infrastrukturdel så därför vill vi göra det på ett bra sätt, säger Felicia Danielsson, som inte kunnat skaffa sig en uppfattning om exakt hur många platser i Hultsfreds kommun det rör sig om där Open Infra grävt utan tillstånd eller inte följt de tillstånd de fått.

– Aktuella vägar i kommunen är dock 717, 719, 720 och 721, tillägger hon efter att ha undersökt saken.

Hur vanligt skulle du säga att det är, att det grävs utan tillstånd i samband med fiberarbete runt om i Sverige?

– Det händer, men det är inte vanligt vad Trafikverket känner till.

Har ni haft liknande problem med Open Infra tidigare i andra kommuner?

– Ja, det har förekommit att Trafikverket haft liknande ärenden med Open Infra på andra platser i landet.

Hänvisar till generella avtal – som inte finns

När Open Infra får chansen att bemöta kritiken vill de inte hålla med om problematiken.

– Vår kanalisation ligger inom området för det generella avtal vi har med Trafikverket. Efter påbörjat arbete har Trafikverket dock valt att dra tillbaka tillstånd, och det har vi överklagat. Så vi inväntar svar, skriver kommunikatör Emma Berg i ett svar på mail.

Enligt Trafikverket finns det dock inget som heter generella avtal och ord står mot ord. Så här skriver en handläggare till Dagens Hultsfred: "Varje ansökan om ledningstillstånd har sitt eget beslut. Trafikverket har återkallat tillstånden på grund av brister i utförande och återställning. Ingen överklagan har inkommit i dessa ärenden. Trafikverket utreder vidare hantering.”

Ni har flera gånger fått möjlighet att ”göra om och göra rätt” enligt Trafikverket, men det ska inte ha hänt. Varför har det inte åtgärdats?

 – Om vi pratar om samma vägsträcka, så ska det vara åtgärdat, svarar Emma Berg. Den informationen jag har ser ut att stämma, men vi dubbelkollar såklart med Trafikverket så det överensstämmer. Vi är måna om att det blir rätt, så har det blivit fel någonstans så försöker vi såklart lösa det. 

I det här utbyggnadsområdet har Open Infra cirka 190 hushåll, där merparten redan har fått fiber och resterande kommer bli driftsatta löpande fram till midsommar och några veckor efter det, uppger Emma Berg.

Länsstyrelsen meddelade på tisdagen att man stoppat Open Infra från att gräva ner kabelledningar för fiber i delar av Hultsfreds, Västerviks och Högsby kommun. Här kan du läsa mer om det.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: