Skolan verkställer delar av nästa års besparingar redan i augusti. "För att få full genomslagskraft i januari", berättar Martin Snickars och Magnus Hultman. Foto: Bildbyrån/Lotta Madestam/Ossian Mathiasson
Barn- och utbildningsnämnden har sedan tidigare krav på sig att minska årets budget med 1,8 miljoner kronor. Det finns ett nytt beslut att spara ytterligare 6,6 miljoner kronor det här året.
– Eftersom vi jobbar läsårsvis och inte kalenderår är det svårare för oss och verkställa besparingar i januari, under pågående läsår. Så vi verkställer delar av nästa års besparing redan i augusti, för att få full genomslagskraft i januari. För vi kan inte minska antalet medarbetare under pågående läsår, förklarar Martin Snickars, barn- och utbildningschef.
30-talet lärare får sluta
Han uppskattar att höstterminen kommer starta med ett 30-tal färre lärare fördelade över hela verksamheten, från förskola till vuxenutbildning, som får sluta.
– Främst är det obehörig personal som inte har legitimation. De har visstidsavtal som går ut nu till midsommar, de får inga nya avtal till hösten. Det är två som varslats om uppsägning, som är anställda på tjänster där man är tillsvidareanställd där det inte är legitimationskrav, och någon pensionsavgång har vi också.
– Med moduler och lokaler som också slår igenom blir det så pass mycket pengar av det, säger Magnus Hultman.
Känner du dig trygg som nämndordförande att minska med ett 30-tal lärare?
– Vi har bra mycket färre barn och det vore väldigt konstigt om man inte anpassade sig efter antalet. Då kan vi göra de här neddragningarna både vad det gäller lokaler och personal. Det är en anpassning helt enkelt.
– I det är jag trygg i och med att tjänstemännen är vakna över vad som måste göras, vi har en bra dialog kring detta. Där sover jag inte dåligt om nätterna, vad det gäller att anpassa sig efter den dystra verklighet vi har.
Innebär utmaningar
Sedan är det utmaningar, det sticker han inte under stol med.
– Vi har jobbat med analyser av samtliga verksamheter för att hitta ett sätt att få våra förskolor och skolor att fungera. Sedan är det inte enkelt på något sätt, det är mycket arbete bakom, säger Martin Snickars som också lyfter fram att den redan genomförda uppföljning av det särskilda stöd som ges till elever med efterföljande åtgärdsprogram är viktig.
– Vi måste se till att vi utför det uppdrag vi har enligt läroplanen och vi kommer fortsätta följa det för att se så vi gör det vi ska.
Barn- och utbildningsnämnden ska spara 7,6 miljoner kronor nästa år. Här kan du läsa mer om besparingarna inom kommunen.