Annons:

Sök

Annons:

  • STORA BESPARINGAR VÄNTAR – SÅ BLIR BUDGETEN NÄSTA ÅR

    Henric Svensson, administrativ chef och tidigare ekonomichef, säger att han ropat på vargen i många år. Foto: Simon Henriksson

  • STORA BESPARINGAR VÄNTAR – SÅ BLIR BUDGETEN NÄSTA ÅR

    Lars Rosander (C) har skäl att vara orolig på sikt.

STORA BESPARINGAR VÄNTAR – SÅ BLIR BUDGETEN NÄSTA ÅR

Hultsfreds kommun får använda ännu mer sparade medel nästa år. I budgeten som nu läggs fram inför 2025 tar man reserver från "Fri 500"-pengarna. Dessutom väntar besparingar på 26 miljoner kronor. Ändå går budgeten knappt ihop sig.
– Jag har ropat på vargen många gånger, säger Henric Svensson, administrativ chef och tidigare ekonomichef.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tidigare i dag berättade vår tidning att Hultsfreds kommun är på väg mot ett skräckresultat för 2024. Helårsprognosen pekar mot -80,9 miljoner kronor. 

Läget inför 2025 är inte särskilt mycket ljusare. Den budget som nu har antagits av kommunstyrelsen ska nå ett resultat på två miljoner kronor i överskott på sista raden. Då planerar kommunen att använda 28 miljoner från "Fri 500"-pengarna, en av alla reserver man har. 

– Vi har blött och stött och kommit fram med ett gemensamt förslag. Förutsättningarna är tuffa och vi har budgeterat med ett minusresultat i år som vi har med oss in i 2025, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Henric Svensson är administrativ chef i kommunen och var tidigare ekonomichef. På en pressträff redogjorde han för budgeten i detalj. 

– Ramen som presenterades i början av året visade minus 45 miljoner kronor och då vidtog budgetberedningen åtgärder och begärde in 30 miljoner kronor i besparingsförslag. I det här förslaget är det med att 26 av dessa 30 miljoner ska genomföras, säger Henric Svensson.

Så fördelas besparingarna

Av besparingarna läggs 12,9 miljoner kronor på socialnämnden, 7,6 miljoner på barn- och utbildningsnämnden och 2,2 miljoner på serviceenheten.

– Resterande verksamheter har under en miljon kronor i sparbeting. 

Är det risk för att mycket personal måste sägas upp?

– Vi räknar inte med att säga upp någon. Däremot är det naturliga avgångar som inte kommer återbesättas, säger Lars Rosander.

– Det kommer ske en process framåt. En tredjedel av alla anställda är 55 år eller äldre och stora pensionsavgångar väntar. Mycket kan hanteras genom att inte återbesättas. Tittar man på skolan värld så kan det vara så att man, om man inte är behörig lärare, inte får en fortsättning på vikariat eller liknande, säger Henric Svensson. 

Bedömningen är att konsekvenserna av besparingarna inte ska bli så stora. 

– Vissa delar kommer avvecklas, exempelvis Stegen, men i övrigt tror jag att det kan gå rätt smärtfritt. Vi har en budget på 1,3 miljarder och det finns resurser att fördela utifrån varje verksamhets område. Det handlar om att trimma här och var och som kommuninvånare kommer man inte märka mycket av det här, menar Lars Rosander. 

Den administrativa chefen menar att man med mindre resurser och färre personal tvingas hitta digitala resurser.

– Så länge vi har resurser så finns inte samma incitament för att ställa om. SKR har sin devis att 125 procent av jobbet ska göras med 75 procent av resurserna. 

Folke Pleijert (KD):

– Det borde gå att göra intrimningar sett till de investeringar som gjorts den senaste femårsperioden utan att påverka verksamheterna i större omfattning. Det är upp till bevis om det fungerar som tänkt. 

Vad vill S?

Oppositionsrådet Alexandra Svensson (S) tror dock att det kommer märkas på golvet.

– Innan man blir van i alla fall när det handlar om ny struktur och effektivisering. Till en början kommer det märkas för alla. 

I övrigt är man eniga med majoriteten kring det mesta i budgeten.

– Socialdemokraterna har synpunkter på verksamheten Stegen. Vi är frågande till hur stora besparingarna blir och därför vill vi ha in SOC och BUN nästa vecka. Jag är rädd att man bara flyttar kostnaderna och att det inte blir någon besparing i längden.

Men om hon och hennes parti vill behålla verksamheten som den är i dag, är något oklart.

– Både ja och nej. Vi vet inte hur det kommer se ut om Stegen tas bort. Personerna som är där måste ha något annat att göra och frågan är vad. 

Så blir det med investeringarna

Men positiva skatteunderlagsprognoser gör även att man beviljar en del äskanden till nämnderna. Socialnämnden får tolv miljoner kronor. 

– Budgeten räcker inte till som det är i dag, säger Henric Svensson.

Utöver det får barn- och utbildningsnämnden en miljon och lika mycket satsas på it-säkerhet. Kommunen får inte budgetera med underskott igen eftersom man gjort det inför 2024.

– Vi får bara använda resultatutjämningsreserven en gång under en konjunkturcykel. Därför använder vi en annan reserv, det vi kallar "Fri 500", och som är de gamla välfärdsmiljarderna från 2016 till 2020. Totalt har vi 43,7 miljoner där och nu intäktsförs 28 av dessa. 

Även investeringsbudgeten påverkas. Totalt är den på 135 miljoner kronor för 2025. Merparten av detta är taxefinansierade investeringar, framför allt inom vatten och avlopp.

– 70 miljoner är taxefinansierade och det handlar om investeringar inom vatten- och avloppsnätet. Vi har ett ålderstiget nät och det behöver renoveras och byggas om. Det är avgifterna som finansierar det här och VA-taxan, som är ett separat beslut, höjs med tolv procent för att finansiera ökade kostnader och investeringar. Vi har ändå lägst taxa i länet enligt Nils Holgersson-rapporten, säger Lars Rosander. 

För en normalstor villa blir det tusen kronor dyrare per år. I snitt höjs taxorna med 3,3 procent.

– Vi har samtidigt sänkt renhållningstaxan mer än så, betonar kommunalrådet.

20 miljoner av de skattefinansierade investeringarna skjuts fram. Det handlar bland annat om stationsområdet, där ombyggnaden av busstorget inte finns med 2025. 

– Det är "många bäckar små", men det största är inom fastighetsunderhåll och broar och offentliga miljöer inom gata och park. Det är totalt 5,8 miljoner, men det skjuts på framtiden och inget stryks. 

Största investeringen som blir av 2025 är 25 miljoner på förskolan i Vena. Utöver det rör det sig om många mindre investeringar runt ett par miljoner kronor.

Inga tankar på höjd skatt

Lars Rosander konstaterar att verkligheten kommit ifatt Hultsfreds kommun och att det nu råder ett annat läge.

– Det blir svårare att få ihop det. Vi kan göra det med bufferterna vi har, men de tar också slut givetvis. Det är därför vi skickar in besparingsåtgärder i verksamheterna och hoppas att det får genomslag för att få en budget i balans. Vi måste se över vad vi kan spara in på. 

Är du orolig på fem års sikt när reserverna är slut?

– Jag har ropat på vargen många gånger under mina år här. Det har handlat om hur planåren ser ut, men vi vet av erfarenhet att staten kommer ifatt. Ofta har det gått åt det mer positiva hållet. Nu kommer nog inte staten ifatt och vi har ett eget problem att ta tag i. Därför har vi tagit besparingar på stora belopp i år och inför nästa år, säger Henric Svensson. 

Skattesatsen föreslås lämnas oförändrad på 21,91 kronor per intjänad hundralapp. Det är den fjärde lägsta skattesatsen i länet och helt annorlunda mot i början av 2000-talet. Att höja skatten har inte diskuteras.

– Vi tar ett år i taget och har inga planer på det. 

Är inte det ett kort att spela ut när reserverna är slut?

– Vi vill inte höja skatten och det är inte aktuellt nu. Sedan får vi ta hänsyn till servicenivån som förväntas av en kommun. Det är inte aktuellt nu, men vi får ta ställning till det i kommande budgetarbete. Det finns inga tankar på höjning nu. 

Budgeten ska antas slutligt av kommunfullmäktige senare i juni. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: