Annons:

Sök

Annons:

  • Hultsfred hoppas ha fått en turistattraktion – konstnären rörd till tårar

    Mitt på torget står den, "Spelemannen" som förhoppningsvis ska locka folk att vilja fotograferas med symbolen för Hultsfred. Konstnären Magnus "Wesse" Westrin visar. Foto: Lotta Madestam

  • Hultsfred hoppas ha fått en turistattraktion – konstnären rörd till tårar

    Åt andra hållet tycker Wesse det ser ut som ett vykort. Foto: Lotta Madestam

  • Hultsfred hoppas ha fått en turistattraktion – konstnären rörd till tårar

    Magnus "Wesse" Westrin vid spelemannen tillsammans med Nicklas Ahlgren, en av konstnärerna i Kreativa Rummet, Alexander Henningsson, ÖSK, och Frederika Svensson. Foto: Lotta Madestam

Hultsfred hoppas ha fått en turistattraktion – konstnären rörd till tårar

Magnus Westrin, mer känd som Wesse, är minst sagt smickrad över att hans gitarrspelare fått en plats på torget. Nu är förhoppningen att den ska bli välfotograferad, som en stark koppling till musikkommunen Hultsfred.
– Det är en hedersplats, säger han.

Annons:

”Gitarrspelaren” tillverkades redan 1996 med tanken att den skulle visa vägen till Wesses verkstadslokal.

– Jag tillverkade en figur om året som jag ställde på lite olika platser. Det här blev den sista innan jag brände ut kroppen och lade ner smidet, säger Wesse.

Rädd att den skrotats

Många har minnen av just gitarrgubben med sin starka koppling till musikkommunen och Hultsfredsfestivalen. Säkert är det många som fotograferats med den, där den stor vid Sibylla på Norra Oskarsgatan fram till vägprojektet inleddes.

– Jag fick ett samtal att den låg slängd på Hultsfreds Husområdet. Jag trodde den skulle bli skrotad. När jag fick veta att de tagit hand om den blev jag lite tårögd nästan. Jag trodde jag var bortglömd, säger han uppenbart glad och smickrad.

”Triggat igång mig”

Sedan personalen på ÖSK gett gubben en hel del kärlek och omvårdnad har den nu placerats på Tors Plan.

– Man kan verkligen påstå att de triggat i gång mig. Jag har varit ute i garaget två dagar och börjat lite smått nu igen, efter att ha varit sjuk i två år. Jag har ju kunskap att bygga roligheter, även om det är i mindre skala nu, säger Wesse.

Fota sig med gubben

Nu är förhoppningen att det ska bli en fotoplats i Hultsfred. En ”Instagramplats”.

– Vi tänkte att vi ville ha en naturlig fotoplats som ändå visar lite av vårt arv som är musiken. Så det är extra kul att det är en gubbe som spelar på ett instrument, säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare.

– Wesse flyttade ju sina gubbar, det finns inget som säger att den alltid kommer stå på den här platsen, men för stunden har vi valt att ställa den på Tors plan.

”Snopen, glad och rörd”

Fundamentet till vattenspegeln utgör som en trappa, kan man säga, så även barn kommer att nå upp. 

– Det här är jättekul för mig, jag blev både snopen, glad och rörd, säger han och demonstrerar tanken med gubben som fotoobjekt.

Inför valet av plats har kommunen stämt av invånarnas synpunkter på var den skulle göra sig bra.

– Vi läste av lite diskussioner som dök upp spontant på sociala medier. Vi hade en tanke internt också, att den borde stå här. Och när vi läste av vad som kommenterades, blev det ett naturligt val, säger Alexander Henningsson, projektledare på ÖSK.

Nytt event

Spelemannen har kommit på plats lagom till nya eventet ”Sommarkväll i centrum”. Med start i dag blir det aktiviteter i centrum, ett samarbete mellan kommunen, närings- och föreningslivet, med olika värdar under fem torsdagskvällar.

– I höst kommer vi samlas kring vad vi vill göra med torget och nu får vi med oss det här i de diskussionerna, så vi testar lite i år vad det finns för möjligheter med torget, vi har ju inte haft det innan på det viset, och om folket kommer, säger Frederika Svensson.

Samtidigt har utställningarna i Kreativa Rummet, Kulturhuset Valhall och biblioteket öppet.

– Den värdföreningen som är med ordnar en aktivitet varje gång och vi dukar upp med bord och stolar på torget, säger Frederika Svensson.

 

Här kan du läsa mer om arrangemanget "Sommarkväll i centrum".

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: