Annons:

Sök

Annons:

Linda och kollegorna jublar efter veckans besked –

Linda Berteau är en av de som gläds över det nya beskedet om dispens från dygnsviloregler för personliga assistenter.

Linda och kollegorna jublar efter veckans besked – "Känns fantastiskt"

Kommunens personliga assistenter jublar efter veckans besked om dispens från reglerna kring dygnsvila.
– Det känns helt fantastiskt att ha kommit dit vi är idag, att vi blivit lyssnade på, säger Linda Berteau, en av de som berörs.

Annons:

Hon och flera kollegor har kämpat för att kommunens personliga assistenter ska undantas från de nya skärpta reglerna om dygnsvila, som kräver minst elva timmars sammanhängande ledighet per dygn.

Kraven har både utstått kritik och ställt till med problem i samband med schemaläggningen när personalen inte kunnat fortsätta jobba dygnspass.

"Alla är jätteglada" 

I veckan kom så beskedet, kommunens personliga assistenter får dispens från dygnsviloreglerna.

– Jippi! Vi har pratat med flera, alla är jätteglada, säger Linda Berteau, som Dagens Hultsfred skrivit om flertalet gånger under kampens gång. 

Kan du beskriva känslan när beskedet kom?

– Den var fantastisk, jag fick läsa det i Dagens Hultsfred. Det kändes bara ”Yes!”. Att vi kunnat vända något som var ”nej, det är omöjligt, det blir så här”, till det här beslutet. Det känns helt fantastiskt att ha kommit dit vi är idag, att vi blivit lyssnade på. Det har vi haft lite svårt att känna tidigare, men nu har vi kommit en bit på vägen.

Vad syftar du på när du säger ”en bit på vägen”?

– Som vi förstått det får vi möjlighet att jobba 24 timmar vid semesterresor, sjukhusvistelser, helger och storhelger och hos personer som behöver assistans dygnet runt. 

– Jag är jättenöjd med beskedet, för helgerna är verkligen pest och pina som det är nu. Men för mig är det viktigt, speciellt för brukarna, att det inte ska bli personalbyte deras lediga dagar mitt i veckan heller. Alla har inte daglig verksamhet måndag-fredag, utan det är viktigt att även den lediga dagen i veckan är heldag om man vill åka någonstans och göra något. Så där verkar vi inte vara riktigt i mål. Kort och gott – vi vill ha dispens när det behövs, oavsett vardag eller helg.

Linda Berteau och flera kollegor planerar att gå på fullmäktigemötet i september när beslutet ska tas, för att lyssna in vad som sägs.

– Det finns en del frågetecken.

”Löser med schemaläggning”

Ulrika Larsson är verksamhetschef för vård och omsorg:

– Just den lediga dagen kan vi lägga ett 20-timmarspass. Så jag tänker att det kan vi lösa med schemaläggning. Det ser så olika ut för alla, vi har bara försökt i stora drag med fyra dispenser, för att få det att bli så bra som möjligt, säger Ulrika Larsson som svar på frågetecknen kring lediga dagar mitt i veckan.

Enligt Ulrika Larsson berör beslutet 20-25 medarbetare och sex brukare. Nu inväntar man bara att fullmäktige också ska säga sitt i september.

– Personal, Kommunal och arbetsgivare är helt överens om att det blir den bästa lösningen. Jag kan inte tänka mig att det inte godkänns i fullmäktige, säger Ulrika Larsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: