Annons:

Sök

Annons:

Elev reagerar på skolans version:

Anna, som egentligen heter någonting annat, ger sin syn på poängjakten som förekommer på gymnasiet. Hon har egna erfarenheter både som deltagare och arrangör. Foto: MostPhotos

Elev reagerar på skolans version: "Det sker inte i smyg"

Poängjakten både hyllas och kritiseras av en tidigare elev på gymnasiet.
– Det är inte askul att vara 16 år och komma till en ny skola och det man behöver göra för att vinna en Vodkaflaska är att slicka på en toastol, säger hon.

Annons:

Vi kan kalla henne ”Anna”. Hon har både deltagit i poängjakt på Hultsfreds gymnasium och haft rollen som arrangör inför den egna studenten 2022.

– Det jag reagerar på mest är att skolans ledning säger att poängjakt inte förekommit tidigare och att de inte var förberedda. Hur kan de inte vara förberedda på något som funnits så länge? Det sker ju inte i smyg, utan pratas om på skolan innan. Därför är det jättekonstigt för mig att de reagerar så stort nu. Det här har pågått länge, på samma vis, med liknande uppdrag. Till och med att slicka på en toasits har förekommit tidigare år.

Hade hoppats unga blivit smartare

Just det uppdraget fördömer hon. Och hon hade hoppats att ungdomar skulle vara smartare idag och plocka bort sådana uppdrag från listan, som hon upplever mest kopieras år från år. Kanske för enkelhetens skull.

– Det är lätt att det blir slentrian liksom, ”Vi gjorde det här, då ska vi ha med det.” Utifrån egna erfarenheter kan vissa uppdrag förändras. Jag ser inte heller poängen med toastolen och att äta småkryp, det behöver inte vara med. Det ska inte vara otryggt eller börja på ett tråkigt sätt.

Vad tänker du kring att det kan uppstå ett grupptryck och upplevas som kränkande?

– Absolut kan grupptryck förekomma, allt beroende på person och hur man upplever saker. En del känner säkert press, att man måste passa in. Det är ingen lätt ålder man är i heller. Samtidigt hoppas jag att ingen aktivt vill kränka eller förnedra någon. Men det ser naturligtvis förnedrande ut om man slickar på en toastol, men jag hoppas att i alla fall majoriteten har mer moraliskt tänkande.

Så hur upplever du det hela, tvingas man att utföra uppdragen?

– Som jag ser det är det frivilligt. Så har det alltid varit, man får se uppdragen innan och man väljer själv vad man vill göra.

Samtidigt har Anna blivit äldre och ser saken från en annan sida.

– De som ordnar poängjakten tvingar ingen – men man kan få känslan att man är tvingad. Man accepterar för att inte framstå som en tönt eller partypooper. Man hamnar i en utsatt position, speciellt när alla inte känner varandra sedan innan. Man måste tänka på att det är flera olika personligheter, alla människor fungerar olika. Det är inte askul att vara 16 år och komma till en ny skola och det man behöver göra för att vinna en Vodkaflaska är att slicka på en toastol. Jag hade aldrig gjort det.

För unga för alkohol

Anna vet också att just vodkaflaskor brukar delas ut till segraren, det läggs ofta ut vem som är vinnare och vad som är priset.

– Då ska man också förstå att de begår ett brott, ettorna har inte åldern inne för att dricka alkohol och treorna får inte köpa. Alltså köps det på annat sätt, det är ett ännu större problem. Jag har också varit 16 år och förstår att allt sådant är intressant, men jag hade önskat att de visste lite bättre än så, säger Anna.

– Om man tävlar om en vodkaflaska är det underförstått att man ska dricka upp den, då blir det även en hets att dricka alkohol.

Det sägs att poängjakten genomförs i syfte att stärka sammanhållningen, hur ser du på det?

– Det kan absolut stärka gemenskapen och det är jättekul att äldre elever vill engagera de nya. För det ger fortfarande någonting och klasskamrater kan lära känna varandra bättre. Vi kom absolut närmare varandra. Å andra sidan hade vi kanske gjort det ändå, men det är ändå ett plus i kanten.

Så vad är ditt råd för framtiden?

– Kolla intresset först och främst, vem som vill vara med utan att pusha och vissa uppdrag får man inte ut något av, bara för att de funnits tidigare år behöver de inte vara med.

– När jag gjorde poängjakten inför studenten var Andreas Ekberg rektor. Jag var noga med att prata med honom och visade uppdragen. Då var toastolen borta från listan och istället för vodkaflaska vann man ett studentkit. Det är viktigt också att inte störa lektionerna, jag kan förstå att vissa lärare störs beroende på vilka uppdrag som väljs, säger Anna.

"Unga vuxna som tar ansvar"

Hon hade önskat att man tog efter universiteten mer, hur de oftast bedriver sin nollning.

– Jag studerar själv vid Jönköpings universitet, som har en av landets största insparkar och nollningar. Där är faddrarna väldigt noga med huvudregeln att ingen ska tvingas till något, det hetsas inte med alkohol, de kränkande uppdragen har vuxit bort, istället gör man mer fysiska uppdrag som såpfotboll.

– Ingen där är ute efter att förnedra någon. Jag hoppas gymnasieungdomar ska ta efter, att vi är unga vuxna som faktiskt tar ansvar.

 

Här kan du också läsa: Nya elever förnedrade av äldre – "Otrevligt inslag vid skolstarten"

Här kan du också läsa: Elever ville ge sin syn på poängjakten – ska ha stoppats att prata med media

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: