De äldres kostnad för trygghetslarm ökar från 188 till 300 kronor i mars nästa år. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay
Hultsfreds kommun har upphandlat trygghetslarm med digital teknik.
Bytet medför en ökad kostnad och från och med mars nästa år höjs taxan från 188 till 300 kronor.
Hultsfreds kommun tillhandahåller trygghetslarm i ordinärt boende och de trygghetslarm kommunen har kopplas i dag med analog telefoni.
Nu står kommunen inför en anpassning till digitala kommunikationslösningar, då Telia arbetar med att anpassa sig till samhällsutvecklingen och byter ut den analoga tekniken till digital teknik.
Bytet beräknas vara klart i början på 2018 och de digitala trygghetslarmen kommer medföra ökade kostnader för kommunen.
Höjning till 300 kronor
Den uppskattade kostnaden för upphandlingen med digitala trygghetslarm blir ungefär 1 580 000 kronor och förvaltningen föreslår att taxan för de äldre trygghetslarm höjs till 300 kronor per månad. Socialnämnden får också gå in med 150 000 kronor för att underlätta övergången.
– Vi räknar med att det här är en framtidssatsning med att gå över till digitalt larm och att det blir säkrare. När det gäller analogt larm så finns det brister, framför allt på landsbygden. Där har det inte funkat jämt och det är en otrygghet för de äldre, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.
Att de höjer till just 300 kronor har att göra med att de har sett grannkommuner göra så, bland annat Högsby kommun för två år sedan.
Han ser farhågor
Oppositionen vände sig emot höjningen och det blev votering i frågan och förvaltningens förslag gick igenom.
Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i socialnämnden, vill att det digitala nätet byggs ut men han ser farhågor.
– Jag är orolig för att det finns radioskugga lite här och var i vår kommun. Om man tar bort det analoga nätet innan man har löst det digitala så kan de äldre gå miste om det larm man har i dag. Det är lite oroande, säger Jonny Bengtsson och lägger till:
– Sen säger majoriteten att leverantören bara ska ordna detta men jag ser gärna att man väntar tills allt är ordnat. Jag ser farhågorna med detta i en övergångsperiod.
Per-Inge Pettersson:
– Man går inte över till det digitala nätet om man inte har säkerhetsställt kommunikationen. Det här är ett av kommunens tydligaste ansvar. Funkar inte tekniken så ska vi vara där med personal, så enkelt är det.
"Äldre ska slippa ökade kostnader"
Bengtsson är inte heller så glad för att avgiften höjs och läggs på de äldre.
– Jag tycker inte att den enskilde ska behöva betala en teknisk utveckling, framför allt inte en höjning på 120-130 kronor. Det får kommunen gå in och täcka i sin budget, de äldre ska slippa ökade kostnader.
Per-Inge Petterssons svar lät inte vänta på sig.
– Vi har en bra omsorg och den ska finansieras. De äldre värdesätter en bra hemtjänst väldigt högt. De som har en låg pension drabbas inte av någon höjning. Jag tycker att oppositionens förslag är lite väl populistiskt.
Utöver digitala trygghetslarm behövs en långsiktig planering av trygghetstjänster som till exempel, kameratillsyn, påminnelselarm och rörelsesensorer av olika slag.