Annons:

Sök

Annons:

Placeringar på väg att ge nämnden nytt mångmiljonminus: ”Så bakbundet”

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) berättar att nämnden är på väg att göra ett minus på 14,7 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Placeringar på väg att ge nämnden nytt mångmiljonminus: ”Så bakbundet”

Socialnämnden redovisade ett minus på 17 miljoner i fjol. 2023 ser inte ut att bli bättre. Ett minus på 14,7 miljoner kronor är att vänta då externa placeringar leder till höga kostnader. 

Annons:

Helårsprognosen för socialnämnden i Hultsfreds kommun från den 30 april visar ett totalt underskott på knappt 14,7 miljoner kronor, en försämring med cirka 1,5 miljoner kronor sedan förra månadens ekonomiska prognos.

Individ- och familjeomsorgen (IFO) står för det absolut största underskottet på knappt tolv miljoner kronor. Knappt 8,3 miljoner kronor tillhör sektionen för barn och familj. Kostnaden för placeringar beräknas öka med 7,1 miljoner kronor under 2023 jämfört med 2022. 

– Barn och familj har ett högt inflöde av anmälningar och antalet placerade barn har ökat. Samtidigt är det stora svårigheter att placera då det saknas platser på SiS-institutioner och HVB samt svårigheter att hitta familjehem som matchar behoven, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Ny placering för 1,5 miljoner kronor

Hultsfreds kommun plockar in en konsult för 200 000 kronor som arbetar 240 timmar fram till 22 juni.

– För att möta behovet har det anlitats en konsult som i dagsläget hjälper medarbetarna på barn och familj till att komma ifatt med utredningsarbeten, säger Per-Inge Pettersson. 

En åtgärd som har kommit på plats för att få en budget i balans är det nya planeringssystemet inom hemtjänsten. 

– Det förväntas ge bättre förutsättningar för att bemanna efter den enskildes behov, säger Per-Inge Pettersson. 

Det finns andra åtgärder som socialnämnden har vidtagit eller kommer vidta för att minska nettokostnaderna. 

– Utifrån genomlysningen inom omsorgen av personer med funktionsnedsättning pågår arbetet med att bli kostnadseffektiva med fortsatt bra kvalitet. Fokus just nu har varit att se över områdena personlig assistans, boendestöd och externa placeringar samt korttidsverksamhet för barn.

Prognosen för psykiatrin visar ett underskott på 3,1 miljoner kronor. 

– Vi har fått ytterligare en placering som stod för en och en halv miljon kronor. Bara externa placeringar inom psykiatrin ger ett minus på 2,8 miljoner.

"Känns så himla bakbundet"

Stödinsatser för barn och ungdomar leder till att socialnämndens prognos ser negativ ut.

– Barn och familj och externa placeringar känns så himla bakbundet och det är så stora siffror. 

– I regel ligger en placering på minst tre månader och då vet man vad placeringen kostar. När vi gör en placering tar vi kostnader för skolgång och allt möjligt. När vi istället gör en hemplanslösning på en stödfunktion för barn och ungdomar har vi vår befintliga utbildningsverksamhet och vår befintliga personal och det blir inte lika dyrt. Effekten blir bra när man lyckas på hemmaplan. Man behöver inte bryta sin ordinarie skolgång för att vara i en annan skola en period. Positivt är att vi har en bra uppställning inom kommunen som lättare kan se vad vi kan komma till och hur vi kan få ner kostnaderna. Att prognostisera en kostnad är väldigt svårt, men vi jobbar med att minimera problemet. 

"Får inte pengarna som vi vill ha"

Placeringar leder till att socialnämndens budget överskrids och Pettersson anser att nämnden är underfinansierad.  

– Under de här elva åren som ordförande i socialnämnden har jag inte varit med och tagit fram en budget där vi har sett att vi har fått pengar i den omfattning som vi bedömer att det går åt. Det har varit ett besked från budgetberedningen och kommunstyrelsen att vi inte får pengarna som vi vill ha. 

Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, förklarar problematiken med att hitta rätt i budgetprocessen. 

– Vi brukar dra en parallell med gatukontoret när de ska budgetera för hur mycket snö det kommer. Det är jättesvårt att veta hur många ärenden det blir. Det vi har fått lära oss och höra ofta är att det blir mer och mer komplexa ärenden. Det är verkligen svårt att budgetera, säger Jonny Bengtsson.   

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: