Annons:

Sök

Annons:

Socialnämndens underskott ökar – ser ut att bli -10 miljoner

Jonny Bengtsson (S) och Per-Inge Pettersson (C) kan inte direkt glädja sig åt det ekonomiska läget för socialnämnden. Foto: Ossian Mathiasson

Socialnämndens underskott ökar – ser ut att bli -10 miljoner

I samband med torsdagens sammanträde för socialnämnden redovisades socialnämndens ekonomiska situation. För 2017 ser underskottet ut att landa på cirka 10,1 miljoner kronor enligt prognosen – och delårsbokslutet per den sista augusti visar ett underskott på 6,1 miljoner kronor.

Annons:

Det var med andra ord knallröda siffror som visades i prognosen efter de åtta första månaderna. Målet att verksamheten ska bedrivas inom budget kommer nämnden inte att nå upp till, då prognosen visar på ett överskridande med 3,1 procent. 

– Vi har ett beräknat utfall under 2017 med nettokostnad på 336 miljoner och med utgångspunkt från delårsrapporten ser vi en prognos där vi kommer gå tio miljoner minus vid årets slut. Det överensstämmer väldigt väl med vad vi bedömde redan när budgeten satte. Det kom inte som någon överraskning för oss, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.

"Äskade för att vi såg det"

Individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) och psykiatri kommer inte klara att hålla sin budget även om omsorgen om personer med funktionsnedsättning kommer gå mot ett mindre underskott. 

Enligt prognosen får individ- och familjeomsorgen ett underskott på nio miljoner och det är endast Arbete och integration inom IFO som visar på ett överskott.

– Vi äskade för att vi såg att IFO behövde mer pengar när vi satte budgeten men vi fick inte fullt ut så mycket på IFO. De sa att man kunde använda sig av flyktingpengarna eftersom vi har så otroligt mycket frågor inom IFO som har koppling till flyktingmottagandet. Vi fick inte med det i budgeten, säger Per-Inge Pettersson.

Jonny Bengtsson (S), andra vice ordförande i socialnämnden, håller med:

– Vi hade aviserat att vi skulle få högre kostnader än vad vi fått budget till, säger Jonny Bengtsson.

2,8 miljoner för de som avstod semester

Äldreomsorgen visar ett underskott på 3,2 miljoner.

– Vi hade en tidigare prognos på att äldreomsorgen skulle visa bättre siffror men där har vi ett underskott på 3,2 miljoner, säger Per-Inge Pettersson. 

Personalen inom vård och omsorg, som avstod från semester i syfte att klara att bemanna verksamheterna i somras, har erbjudits extra ersättning. Många tog vara på det erbjudandet, något som innebär en budgeterad merkostnad på cirka 2,8 miljoner kronor som belastar verksamheterna i september. 

– Nettokostnaden återkommer vid med vid årets slut. Vi vill väga in sjukskrivningar och annat som är dubbel ersättning om man hamnar i det. Det är en intressant fråga som vi kommer följa inför nästa år. Det är en extra utgift som bidrar en del till underskottet, säger Per-Inge Pettersson.

När det gäller OF och psykiatri ligger det beräknade underskottet på 90 000 kronor, då gruppbostäder och övriga OF får ett underskott medan hälso-, sjukvård och rehabilitering, personliga assistenter och psykiatri får ett överskott.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: