Ska han hårdra det så tvingades Musikskolan flytta eftersom lokalerna behövdes till annat. När Albäcksskolan avvecklade modulen, för att få bort en kostnad, organiserades nämligen placeringen av elevernas klassrum om.
– De klasser som tidigare varit i modulen flyttade in i huvudbyggnaden. De grupper som behöver extra lugn och ro flyttade till musikskolans lokaler och vi flyttade även upp vår musiksal som tidigare varit i källaren, förklarar rektor Karolina Karlsson förändringen.
Ser flera fördelar
Så det blev en rockad i huset. Nu befinner sig musikskolan en trappa ner, i det som var musikestetiska programmets lokaler innan nedläggningen. En flytt Thomas Åstrand är nöjd med.
– Lokalen behövde renoveras och göras i ordning en del, så vi blev klara först för någon vecka sedan. Det är bara lite småpyssel kvar.
Han ser flera fördelar med rockaden:
– Vi har fått större yta totalt sett med två stora ensemblerum och ett kombinerat slag- och undervisningsrum, plus tre mindre rum som vi har instrumentalundervisning i, lite förråd och ett personalrum.
Bottenplan förenklar
I och med flytten fick man också tillgång till två riktiga studior som är uppmonterade för jämnan och ljudisolerade, där man kan göra egna inspelningar.
– Det är väldigt bra. Dessutom ligger det på nedervåningen, så det blir lättare att lasta instrument ut och in när vi gör konserter och annat, tillägger Thomas Åstrand.
Så ”tvångsflytten” blev bra i slutänden som du ser det?
– Ja, det blev en bra lösning. Vi var ju tvungna att anpassa efter kommunens ekonomi, så det blev bra att vi fick nedervåningen. Resterande del av B-huset har gymnasiet övertagit, till en liknande anpassad verksamhet som ska vara tystare och lugnare.
Karolina Karlsson är också nöjd.
– Flytten har blivit positiv för både elever och personals arbetsmiljö, säger hon.
Det är på väg in en vikarie på stråk och stråkverk, när de är på plats är man åtta personal totalt.
Stor ökning i antal elever
Vid senaste mötet med barn- och utbildningsnämnden gick Thomas Åstrand igenom statistiken.
– Vi har haft i snitt runt 180 elever på Musikskolan, nu var det 222, så det är en stor ökning i antal elever som spelar instrument, säger Martin Snickrs, barn- och utbildningschef.
Den här hösten har det också startat två nya klassorkestrar, ett projekt som inleddes förra hösten utifrån ett projekt där kommunen fick statsbidrag från Kulturrådet.
– Då startades en klassorkester i 2-3:an i Silverdalen, där alla elever spelar instrument. Nu har vi startat ytterligare en i Silverdalen och en på Prolympia, som visade intresse.
Det kan vara svårt för elever att ta sig till Musikskolan, när lärarna istället åker ut blir det mycket enklare att bedriva undervisning.
– Hultsfreds kommun fortsätter också samverka med Vimmerby kommun, eftersom de har en Kulturskola med mycket dans och drama, medan vi har en Musikskola med mycket instrument och orkestrar, säger Martin Snickars. På så sätt utökar vi utbudet i båda kommunerna.