Antje och Maik Rohde känner att deras livskvalité förstörs om vindkraftsprojekten i Gällingsbo eller Tönshult får grönt ljus. Nu väntar de spänt på fullmäktiges besked.
Foto: Privat
Det som började som ett fritidshus 1995 blev 16 år senare Antje och Maik Rohdes permanenta hem.
– När vi fick möjligheten att flytta permanent till Sverige tog vi den utan tvekan, just tack vare den livskvalitet som denna plats erbjöd oss.
Man såg nackdelar med infrastrukturen, som man visste inte var lika bra som i Tyskland, men fördelarna övervägde.
– I Hamburg kunde vi enkelt gå till butiker, restauranger och kollektivtrafik, och vi hade nära till motorvägen. Men samtidigt var det aldrig riktigt tyst på nätterna, ljud och ljus från trafik och gatlampor var ständigt närvarande och utsikten från balkongen var över andra hus och parkeringsplatser, berättar Maik Rohde.
Över deras förväntan
Här har de hittat en livskvalité de inte ens kunde föreställa sig i storstaden. Tystnad, inget stadsljus alls och en orörd natur, precis utanför dörren.
– Men nu hotas allt detta, både vårt hem och livskvalité, av två storskaliga vindkraftsprojekt som planeras i vår närhet, dels i Gällingsbo, åtta kilometer söder om Mörlunda, dels Tönshult.
– Genom de projekten riskerar vi förlora just den livskvalité som gjorde att vi flyttade hit från första början. Plötsligt står vi inför en situation där vi både har kvar den sämre infrastrukturen och riskerar att bli grannar till två enorma industriella anläggningar, med vindkraftverk som kan bli 270 meter höga eller mer.
Vad tänker ni kring det?
– Det är ett intrång av storindustri mitt i våra skogar. I ett av fallen (SR Energy, reds anmärkning) har kommunen redan lagt in sitt veto, men nu försöker man kringgå detta genom diverse juridiska trick, vilket är fullständigt oacceptabelt, understryker Maik Rohde.
Ser många nackdelar
Antje och Maik Rohde ser flera nackdelar. Dels tycker de att deras hus redan tappat betydande värde, bara genom att projektet blivit offentligt känt.
– Det är en stor risk att vi kommer ha direkt utsikt mot vindkraftverken, vilket ytterligare skulle minska värdet på vårt hem. Kanske skulle det till och med bli omöjligt att sälja huset om vi ville det. Då är frågan, vem kompenserar oss för den förlusten. I dagsläget är svaret ingen, varken kommunen, vindkraftsbolaget eller någon annan – det kan vi inte acceptera, utan projekten måste stoppas till förmån för de människor som faktiskt bor här.
Vindkraftspark nummer två
Antje och Maik besökte Fred. Olsen Renewables öppet hus i Virserum, där företaget presenterade sitt förslag på en vindkraftspark med 15 verk i Gällingsbo. Då började den formella processen med samråd.
Maik är kritisk.
– De så kallade informations- och samrådsmötena som bolagen anordnar för lokalbefolkningen är inte till för att lyssna på kritik, utan de används som en förhandlingsteknik. De kanske tar bort ett eller två vindkraftverk efter att ha “lyssnat på lokalbefolkningen”, men det har de redan kalkylerat med. Detta är en taktik vi sett många gånger tidigare, säger han och fortsätter:
– Man får inte låta sig luras och tro att de faktiskt tar hänsyn till oss som bor här. De bryr sig enbart om sina vinster. Om man har varit på ett sådant möte, som vi har, blir det snabbt tydligt att de som representerar bolagen inte är experter på vindkraft. De är rena försäljare, som försöker sälja oss något vi varken behöver eller vill ha, är hans bestämda uppfattning.
Han tycker också att vindkraftsbolagen ofta försöker skapa skuldkänslor hos motståndare genom att hävda att det handlar om klimatet.
– Vad det i själva verket handlar om är pengar – vinster som dessa bolag skulle göra om projekten förverkligas. Det är ett cyniskt spel där de små människornas kostnader offras för storbolagens vinster. Detta är osolidariskt och osvenskt, och det har ingen plats i vårt samhälle.
Omröstning 7-4
Nyligen lyfte Kommunstyrelsen en motion från Antje Rohde och hennes partikamrater Alexander Steinvall och Martina Bäcketoft, (C), som vill att moratorium (uppskjutande) ska skrivas in i översiktsplanen, vilket skulle pausa vindkraftsetableringar i kommunen.
Frågan ledde till omröstning som slutade sju röster för KSAU:s förslag, att föreslå kommunfullmäktige att motionen är besvarad i och med kommande arbete med översiktsplanen och fyra som inte tycker att kommunen ska ta ställning till några förfrågningar avseende etablering av vindkraft förrän översiktsplanen är antagen och klar.
Frågan ska vidare upp på kommunfullmäktige den 9 december.
– Att offra natur för att rädda klimatet – var drar vi gränsen, frågar sig Maik Rhode. Kan vi verkligen skydda vår miljö genom att förstöra den?