Joakim Svensson vid industriroboten som blir central i det treåriga projektet Additivt Teknikcenter beviljats drygt 2,1 miljoner kronor till.
Foto: Pressbild
Han nåddes av den glädjande nyheten i Thailand, där han befinner sig i Bangkok.
– Jag fick en hint av Region Kalmar län för ett par dagar sedan, men vågade inte riktigt tro på det, utan ville ha det på papper att det verkligen är sant. Att lilla Hultsfred och Additivt Teknikcenter får det här, det är helt fantastiskt, säger han märkbart berörd.
Det han syftar på är EU-stödet på drygt 2,1 miljoner kronor, som är öronmärkta för projektet "Cirkulär Additiv Tillverkning". Kort kan man säga att det syftar till att med additiv tillverkning, 3D-printing, utnyttja samhällets restflöden för att minska behovet av nyutvunnet material.
– Metoden är inte så spridd, vi vill vi gå i bräschen och vara ett föredöme. Vi har starka utbildningarna, tillverkning och nu kan vi börja forska också kring restströmmar i en unika testanläggning vi ska bygga upp, säger Joakim Svensson.
”Bara fantasin sätter gränser”
Det är här en av världens största industrirobotar kommer in i bilden. ATC fick den tidigare av SKB, nu ska den få börja arbeta också.
– Istället för att företag betalar för att bli av med sitt restavfall och det hamnar på deponi kan vi ge tillbaka något företagen har nytta av, så det är mycket win-win i projektet, berättar Joakim Svensson och fortsätter exalterat:
– Vår robot kan printa upp till sju meter stora grejer, vi kan lämna tillbaka ett bord, en stol, en anslagstavla. Ja, till och med en hel husvägg. Eller en båt. Du hör, bara fantasin sätter gränser.
Slagit sina kloka huvuden ihop
Det är en omfattande förstudie och en många sidor lång rapport som många varit delaktiga i under ett helt år som lett fram till det glädjande beskedet att man landat projektet, som är treårigt.
– Vi har slagit våra kloka huvuden ihop med företag och kunniga i området, tagit in duktigt folk för att kunna driva projektet som ska minimera miljöpåverkan och klimatavtrycket. Det är många som uppmärksammat att vi kan göra jättenytta för regionen och Sverige. Det här kommer sätta Hultsfred på kartan.
Så hur känner du nu, när beskedet börjat sjunka in?
– Vad ska man säga, jag har svårt att finna ord. Det här året har varit fantastiskt, det här blir pricken över i:et. Vi har hållit på med det så länge, jag trodde ärligt inte att det var möjligt.
Kommer ni fira på något sätt?
– Ja, det kommer vi nog göra, fira och uppmärksamma alla som varit delaktiga. Vi kommer tillsätta en styrgrupp ganska omgående som kommer bestå av representanter från företag, forskare från Linnéuniversitetet och även det stora forskningsinstitutet Rise kommer vara med, de har experterna. Det kan till och med bli nyanställning i form av en extern projektledare och vi börjar bygga upp testanläggningen i januari redan.