Annons:

Sök

Annons:

  • Nu ska 140 år i bygdens tjänst firas: ”En ära som förpliktigar”

    Dagens personal vid Virserums Sparbank som firar 140-årsjubileum på söndag. Foto: Örjan Karlsson/Pressbild

  • Nu ska 140 år i bygdens tjänst firas: ”En ära som förpliktigar”

    Banken inrymdes till en början i sockenstugan på kyrkbacken, tv i bild. Foto: Hembygdsföreningens arkiv

  • Nu ska 140 år i bygdens tjänst firas: ”En ära som förpliktigar”

    1938 flyttade banken till dagens lokal. Foto: Hembygdsföreningens arkiv

Nu ska 140 år i bygdens tjänst firas: ”En ära som förpliktigar”

Då var den stora utmaningen att bära kassakistan från källaren till övre våningen, nu alla bedrägerier. Tiderna har förändrats för 140-årsjubilerande Virserums Sparbank, vars målsättning är densamma.
– Vi vill fortsätta vara bygdens bank, säger vd Gunnel Olsson Örbäck.

Annons:

Virserums Sparbank började 1884 i Sockenstugan, i ett rum på andra våningen. Dagens personal har hittat lite gamla skrifter som ger en bild av historien.  

– Det är en lite rolig sak vi läst, att redan i början av bankens historia kritiserade tillsynsmyndigheterna hur kassakistan, som var full av pengar och andra handlingar, bars från källaren och två våningar upp varje expeditionsdag, på den tiden bara onsdagar och lördagar. Kistan användes ända fram till 1914, då man fick en ny banklokal, berättar Gunnel Olsson Örbäck, som varit bankens vd i åtta år i februari.

1938 flyttade banken till dagens lokal, där också kassakistan finns i sitt original som kuriosa från svunna tider och för att påminna om bankens rötter.

– Under alla år har våra företrädare lagt grunden för den bank som är idag och gjort att vi är så stabila som vi är. Vi har fått vara med och förvalta en liten stund av bankens levnadstid och hoppas att vi förvaltar den på ett sätt som tar den in i framtiden. Helst 140 år till, säger Gunnel Olsson Örbäck. 

Mer reglerat i moderna tider

Idag är man elva anställda, ett antal som vuxit lite successivt, och Virserums Sparbank är en av 56 fristående Sparbanker i Sverige.

– Bankverksamhet har ju blivit väldigt mycket mer reglerat i moderna tider, så idag samverkar vi också med ett antal andra banker om vissa funktioner och tjänster, som kreditgranskning och riskkontrollfunktion, så vi inte lånar ut mer pengar än vi har utrymme för, och att vi dokumenterar rådgivning kring placeringar i fonder, ger Gunnel Olsson Örbäck som exempel. Skulle vi haft alla de rollerna i eget hus hade vi behövt vara 15 personer, tillägger hon.

Kassakistan då, bedrägerier nu

Om kassakistan, som förvarades full med pengar i källaren och bars upp och ner två våningar, var den stora utmaningen för 140 år sedan, så har bedrägerierna kommit att skapa stor oro i nutid.

– Vi finns här för varenda en som känner sig minsta osäker. Vi har flera föreningar som kommit nu och vill diskutera vad de kan göra för att det som hänt andra, inte ska hända dem. Det har vi en lösning på, som skyddar både föreningar och kassörer, så det är bara att komma in till oss så ska vi berätta mer.

Den största förändringen för banken är annars alla nya regelverk som tillkommer via EU. Regelverk av godo, vill Gunnel Olsson Örbäck understryka, eftersom många av dem handlar om kundskydd.

– Det skulle jag säga är den stora utmaningen för en liten bank.

Vad tänker ni kring att banken funnits så länge på orten och fortfarande är verksam?

– Det är fantastiskt, en ära för oss att fortfarande få vara med i en verksamhet som funnits så länge. Men det är också något som förpliktigar att ta det vidare i framtiden, säger Gunnel Olsson Örbäck som märker ett stort engagemang för banken som hon tror och hoppas upplevs som ”bygdens bank”.

– Bland annat ger vi tillbaka runt fem procent, beroende på årsresultatet, av vinsten till orten för att gynna föreningar och projekt som är aktiva här, tillägger Maija Hjelm, marknad och kommunikation.

Fortsätta på den inslagna vägen

I de årliga branschmätningar som görs får man till sig av kunderna att ”man ska fortsätta som man gör”.

– Man uppskattar och vill att vi ska fortsätta ha dörren öppen och vi vill fortsätta vara just den banken där man vågar komma in som man är och blir sedd som den individ man är. Det känns jätteviktigt för oss att vara tillgängliga, både inne på banken och på det digitala sättet.

Hur ska 140-årsjubileumet firas?

– Det blir i morgon söndag i ett fullsatt Kulturhus, där vi först ska mingla och äta gott innan det blir en julkonsert med Smoke Rings sisters. Till det har alla fått anmäla sig, inte bara våra kunder eftersom vi vill vara just bygdens bank, säger Maija Hjelm som framför bankens önskan, att stötta någon av ortens föreningar, istället för att ge en blomma till banken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: