Hultsfredshuset på Herrstorpet ska vara ett sätt att provbo och lära känna Hultsfreds kommun. Philip Rüdiger, Städbolaget, Tina Bågenhammar, Prolympia, Felizia Axelsson, näringslivshandläggare på Hultsfreds kommun, Robin Körner, Körners Mekaniska, Martina Alexandersson, Frendo, Frederika Svensson, näringslivsstrateg på Hultsfreds kommun, Robert Svensson, Golvmästarna, Benny Israelsson, IAC, Patrik Axelsson, Axelssons i Aby, Sven Lagergren, Kurt Lagergrens Trävaru AB.
Foto: Ossian Mathiasson
Fredrika Svensson kläckte idén med att Hultsfreds kommun ska bygga ett ”prova på”-hus i nära samarbete med det lokala näringslivet. Det blir antingen en villa eller ett parhus.
– Projektet bygger på tre olika ben. Det är stolthet, kompetens och man får se vad vår kommun har att erbjuda genom att provbo huset. Vi känner att vi har mycket att vara stolta över, men vi är ganska dåliga på att förmedla det. Vi vill hitta ett sätt där vi förenas och kan visa upp allt vi har att vara stolta över. Vi vill att det ska ge skall runt om och inte bara i vår kommun. Det ska synas och märkas, säger Frederika Svensson.
"Vill få ögonen till oss"
Kommunens samhällsbyggnadskontor får ofta till sig av näringslivet att det är svårt att få tag på medarbetare vad gäller antalsmässigt och kompetensmässigt.
– Det är inget vi är ensamma om att brottas med. Då är det dags att sticka ut i frågan och testa något nytt. Det är där huset kommer in i bilden, säger Felizia Axelsson och fortsätter:
– Vi har sjunkande befolkningssiffror och testar något nytt för att försöka vända trenden. Vi har inte sett något liknande någon annanstans så vi vill få ögonen till oss i det här projektet, säger Felizia Axelsson.
Frederika Svensson pekar på att kommunen behöver bli fler och att många företag vill anställa.
– I slutändan handlar det om att vi behöver bli fler kommuninvånare och företagen behöver kompetens. Kan vi uppnå de två målen med att göra det tillsammans och skapa stolthet så får vi många effekter av ett sånt projekt, säger Frederika Svensson.
Enligt Frederika Svensson är tanken att huset ska uppföras av det lokala näringslivet.
– Så långt det går ska huset byggas med komponenter som vi har i kommunen, byggas av kompetens som finns i kommunen och fyllas upp med det vi har att erbjuda i kommunen, säger Frederika Svensson.
"Näringslivet avgör det"
Företag som är anslutna till projektet kommer att kunna erbjuda medarbetare som inte bor i Hultsfreds kommun att få provbo i huset. Familjen eller den enskilda behöver inte betala boendekostnader. För att få bo i huset krävs bekräftelse av det anställande företaget och man får bo i huset mellan två veckor och två månader.
– Du får möjligheten att provbo gratis i huset för att se ifall kommunen är någonting för dig. Det är ett stort steg att flytta och oftast är man flera. Om man är två personer, där bara den ena har fått en fot in på ett företag, ska det gå ut en notifikation till de anslutna företagen om att det finns jobbsökande kompetens i huset, säger Felizia Axelsson.
Kommunens insats i projektet kommer vara likvida medel och projektledning. Företagen kan bidra med produkter, tjänster eller likvida medel.
– Det man kan säga är att kommunen möjliggör det och att näringslivet avgör det. Om inte näringslivet vill vara med på projektet så kommer vi inte genomföra det projekt som vi vill göra tillsammans, säger Felizia Axelsson.
– Det största hindret är att näringslivet inte vill vara med och inte tycker att det är en lika bra idé som vi tycker, säger Frederika Svensson.
Möte i april
Onsdagen den 2 april bjuds kommunens företag in till ett informationsmöte gällande projektet.
– Vi är framme i en fas där det är skarpt läge och nu eller aldrig. Det kommer göras ett utskick till företagen och det är först efter mötet som vi kan säga om projektet blir verklighet eller inte. Det är då vi ser hur många som vill pytsa in en av legobitarna i projektet, säger Frederika Svensson.
Kommunen har i dagsläget pratat med ett 20-tal företag, varav 15 har signerat en avsiktsförklaring.
Hur många fler företag behöver ansluta för att huset ska börja byggas?
– Det handlar om vilka komponenter vi får in i projektet och det är svårt att säga ett visst antal företag. Att bygga ett hus i dag kostar mellan sex och sju miljoner kronor. Vi har företag som kanske har en produkt som inte matchar in men då har man möjlighet att gå in med likvida medel för att man ser ett mervärde i att synas i det här sammanhanget och använda sättet att dra till sig kompetens. Vi öppnar upp för många att kunna hitta det de har nytta av i ett sånt här projekt, säger Frederika Svensson.
Måste gå in med minst 25 000 kronor
De redan anslutna företagen har fått välja mellan att gå in med 25 000, 50 000 eller 100 000 kronor.
– Små som stora företag ska vara med och vi vill göra det tillsammans och så brett vi kan. Vi har inte begränsat uppåt om man vill bidra med mer pengar, säger Frederika Svensson.
Hon vill i dagsläget inte vill avslöja hur mycket pengar företagen har gått in med. Det är också oklart vad kommunen är villiga att betala för att ”prova på”-huset ska bli verklighet.
– Vi som kommun har sagt att vi inte kommer förverkliga idén själva. Är inte näringslivet med så blir det inget Hultsfredshus, säger Frederika Svensson.
Vad företagen säger på informationsmötet i april är avgörande för projektets framtid.
– Hur många som dyker upp och hur många som kontaktar oss innan mötet är avgörande. Företagen kan signera direkt på plats och de kan bli kontaktade efter någon vecka för att få mer information eller signera en avsiktsförklaring. Det finns i dagsläget ingen deadline men när det är dags för mötet får vi ha någon slags tidslinje satt, säger Frederika Svensson.
Huset kommer byggas på Herrstorpet
Husets tilltänkta placering är på Herrstorpet.
– Vi vill marknadsföra bostadsområdet plus att det är en fin plats att bo på, säger Frederika Svensson.
Vilken tomt man har för avsikt att nyttja på Herrstorpet är inte bestämt.
– Vi har inte valt ut någon tomt och vill inte lägga för mycket tid och resurser i det vi gör innan vi vet att det blir av. Det finns inte så mycket som är spikat. Frågan är om vi ska göra det och då hittar vi ett sätt att göra det på, säger Frederika Svensson.