Annons:

Sök

Annons:

  • Så blir Hultsfreds nya bibliotek: ”Ska ha Sveriges bästa bibliotek”

    Lars Gjörloff, projektledare i arbetet med Hultsfreds nya bibliotek, presenterade hur det ska se ut vid invigningen i slutet av 2019. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så blir Hultsfreds nya bibliotek: ”Ska ha Sveriges bästa bibliotek”

    Så ska huvudentrén till biblioteket se ut. Det är en vy från Västra Långgatan.

  • Så blir Hultsfreds nya bibliotek: ”Ska ha Sveriges bästa bibliotek”

    Vy från Gågatan vid Apoteket.

  • Så blir Hultsfreds nya bibliotek: ”Ska ha Sveriges bästa bibliotek”

    "Vi ska ha ett atrium inne i biblioteket med ett träd i mitten och runt omkring kommer det finnas platser där man kan slå sig ner och vila men även jobba", säger Lars Gjörloff.

  • Så blir Hultsfreds nya bibliotek: ”Ska ha Sveriges bästa bibliotek”

    Jonas Hjalmarsson presenterade de tekniska lösningarna.

Så blir Hultsfreds nya bibliotek: ”Ska ha Sveriges bästa bibliotek”

Det nya biblioteket i Hultsfred ska bli en toppmodern mötesplats i centrala Hultsfred för sammanlagt 39 miljoner kronor.
– Vi ska bygga Sveriges bästa bibliotek och mötesplats i vår storlek, säger projektledaren Lars Gjörloff på Hultsfreds kommun.

Annons:

Vid en pressträff på Hultsfreds kommun under måndagseftermiddagen presenterades planerna på hur det nya biblioteket i Hultsfred ska se ut. 

I väntan på de nya ändamålsenliga bibliotekslokalerna i H-City är biblioteket tillfälligt inrymt i samlingslokalen på övervåningen på Valhall. 

Om allt går som det ska är tanken att det nya biblioteket ska börja byggas i januari nästa år och invigningen ska ske ett år senare. 

– Vi fick bygglov förra veckan. Arkitekter och konstruktörer håller fortfarande på och ritar men det är småsaker som vi håller på med just nu för att kunna släppa ut ett förfrågningsunderlag i september och börja bygga i januari. Det kommer givetvis göra det bökigt i centrum men det är sånt som man får stå ut med bara för att få det fint så småningom, säger HKIAB:s Jan Oscarsson, som är projektledare för byggnationen.

"Ett nytt hjärta"

Det är ett omfattande arbete som kommer läggas ner på det nya biblioteket. 

– Vi måste anpassa byggnationen för 2019 års standard. Isolering finns inte i de här gamla husen så vi måste bygga om mycket för att få sådana saker att fungera. Huset är byggt 1969 och nu kommer vi göra ett rejält kliv framåt i utvecklingen, säger Jan Oscarsson.

Det är en massa spännande saker som ska inrymmas i det nya biblioteket och Lars Gjörloff berättade gladeligen om uppdraget och visade skisser och ritningar.

– Först och främst ska det bli en ny mötesplats i centrum, ett nytt hjärta för kommuninvånarna, säger Lars Gjörloff och lägger till:

– Vi ska bygga Sveriges bästa bibliotek och mötesplats i vår storlek. Vi vet att vi inte är Stockholm, vi är en liten landsortskommun men för den sakens skull så har vi höga ambitioner, säger Gjörloff. 

Huvudentré från Västra Långgatan

Den nya huvudentrén blir från Västra Långgatan och det blir även en ingång från gågatan vid Apoteket. De jobbar mycket med runda och svängda former i nybygget och vill komma ifrån de fyrkantiga byggnaderna. 

– Vi ska bygga för 2029, inte för 2019. Det ska även vara mysigt och välkomnande för alla, vi vill ha så mycket folk som möjligt i det nya biblioteket, säger Gjörloff. 

I och med att det ska finnas fler verksamhter än bara bibliotek är det viktigt att det finns ett bra rumssamband. Lokalen delas upp i två stråk, ett biblioteksstråk och ett evenemangsstråk.  

– Det ska kännas naturligt att vandra mellan platserna i biblioteket. Vi ska ha upplevelsedesign och använda oss mycket av ljus, ljud och scenografi. Tekniken och designlösningarna ska ligga i framkant, säger Gjörloff. 

Tagit idéer från andra bibliotek

Planeringsarbetet har tagit lång tid samtidigt som de har lagt ner tid på att besöka bibliotek runtom i Sverige för att finna bra idéer. 

– Vi har tittat på två bibliotek som har utsetts till världens bästa bibliotek – Kista 2015 och Åhus 2016. Vi har varit här och där och överallt har vi sett massa saker som vi borde göra men även saker som vi inte vill göra, säger Gjörloff.

Hultsfreds kommun har gjort sig kända för att sticka ut och även i den här byggnationen vill man göra det och satsa på den senaste tekniken, bland annat med glas som blir projicerbar yta. 

– Det finns två funktioner med det. Man kan stänga på och av, antingen ser man in eller inte. Man kan även välja att projicera och skicka ut en bild på det. Det är ett koncept som vi kommer använda flera gånger. Alla är överens om att det ska vara mycket teknik men inte att det tapetseras med teknik. Det ska byggas in så mycket som möjligt och tekniken ska gömmas. Vi vill förenkla biblioteket, säger Jonas Hjalmarsson från Makerspace.

Byggnation för över 30 miljoner

Flera verksamheter ska ta plats på biblioteket och det handlar framför allt om Svenskt Rockarkiv som får ett professionellt arkiv i källaren. Det blir även en digital turistbyrå, anhörigcenter, filial för Makerspace och mötresrum i toppklass. 

– Jag hoppas verkligen att det har en positiv inverkan på Hultsfred centrum. Vi ska dessutom ha ett atrium inne i biblioteket med ett träd i mitten och runt omkring kommer det finnas platser där man kan slå sig ner och vila men även jobba. Barnhörnan ser också intressant ut med sittplatser på olika nivåer, säger han. 

Kostnaden för byggnationen uppgår till 31 miljoner kronor och all inredning och teknik kostar ytterligare åtta miljoner. HKIAB äger fastigheten och svarar bygget medan kommunen ansvarar för inventarierna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: