Ali Rezaie har fått besked: Migrationsöverdomstolen ger inte prövningstillstånd. Därmed måste han flytta till Afghanistan. Foto: Lotta Madestam, arkivbild
Ali Rezaie höll hoppet uppe i det sista – men nyligen kom beskedet han fruktat. Migrationsöverdomstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd, vilket betyder att han utvisas ur landet.
– Ja, det stämmer, bekräftar hans advokat Cecilia Rådelius, på Advokatbyrån Gerleman & Bazo HB, som meddelat honom beskedet. Hon har tidigare sagt att hon tycker det är sorgligt att Migrationsverket inte sett till hur han anpassat sig i det svenska samhället.
Vad var din första reaktion på beskedet?
– Att det var jättetråkigt. Vi har nått vägs ände i och med detta.
Ali själv är förstås förkrossad.
– Jag mår inte alls bra, jag är jätteledsen. Jag vet inte vad jag ska säga, jag har inga ord. Jag trodde allt skulle bli bättre och gjorde vad jag kunde för att få stanna. Det hjälpte inte, säger han och blir tyst en lång stund.
– Just nu är jag stressad, orolig för framtiden och vad som kommer hända nu. Nu när jag fått beslutet har jag inte så mycket tid. Jag måste packa mina saker och dra.
”Enormt dystert”
Efter tio år i Hultsfred tvingas Ali Rezaie lämna tryggheten, flickvännen Wilma och kollegorna på IAC, som kämpat för sin kollega. Bland annat samlades 200 namnunderskrifter in i hopp om att lyckas stoppa utvisningen.
Beskedet nådde även chefer och kollegor kort senare och Ali tvingades sluta jobba vid månadsskiftet. Utvisningsbeslutet gör fabrikschef Benny Israelsson förtvivlad.
– Jag har svårt att sätta ord på det man känner i det här läget, mer än det jag redan sagt. Det är för mig helt obegripligt hur vi kan hantera människor på detta vis, säger han.
Även vd Dan Nilsson berörs starkt.
– Det är enormt dystert och ledsamt för en kille som tillförde landet skatter och var en fin medarbetare. Det är så ”bak och fram” så det inte är sant.
Enligt Cecilia Rådelius har beslutet vunnit laga kraft, så nu tar Migrationsverket vid.
– Han måste lämna landet ”skyndsamt”, säger hon.
Läs också:
Riskerar utvisas trots fast jobb – ovissheten tär
Kollegorna sluter upp i kampen – "Det är inhumant"
Advokaten om kampen: "Alla i hans närhet betraktar honom som svensk"