Annons:

Sök

Annons:

Lokal SD-politiker motståndare till vindkraftverk: ”Miljöförstörande”

John Hoffbrink (SD) är inte förtjust i kommunens engagemang i vindkraftsbolaget i Sundsvall och planerna på att sätta upp 15 vindkraftverk utanför Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

Lokal SD-politiker motståndare till vindkraftverk: ”Miljöförstörande”

Sverigedemokraten John Hoffbrink är en stark motståndare till vindkraftverk. Han vill stoppa Hultsfreds kommuns engagemang i vindkraftverket i Sundsvall och planerna på uppförandet av 15 vindkraftverk utanför Målilla.
– Det är absolut ingenting som förskönar vårt landskap, säger han till Dagens Hultsfred.

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade förra veckan om att företaget Dackevind AB vill sätta upp 15 vindkraftverk i ett område mellan Kristineberg och Gårdveda utanför Målilla. 

Det är en lång process som väntar och Energi och Miljöstrategi AB, konsultföretaget som har fått uppdraget att föra processen med tillståndsansökan, har sagt att vindkraftverken kan vara på plats om fem till sju år och projektet är i sin linda. 

Ser många nackdelar

John Hoffbrink från Sverigedemokraterna är inte förtjust i vindkraftsplanerna och ser många nackdelar. 

– Det är absolut ingenting som förskönar landskapet. Enligt planerna ska vindkraftverken vara 250 meter höga och jag är totalt emot det. Det är mycket bättre att utveckla kärnkraften än att förstöra naturen med vindkraftverk som är miljöförstörande, säger John Hoffbrink. 

På vilket sätt är vindkraftverken miljöförstörande?

– De är miljöförstörande från tillverkning till färdig montering, det är ingen bra process. För att de ska komma på plats måste vägarna göras om och breddas, vilket gör att orörd natur används och skogen förändras. Det ska också gjutas plattform som kanske håller i 20 år innan den går sönder och behöver service och underhåll under tiden.

"Skrämmer bort djuren"

Den högsta ljudnivå som gäller i Sverige för vindkraftverk är 40 decibel och det går Hoffbrink emot. 

– Det skrämmer bort djuren, vi måste tänka på dem. De har känslig hörsel och det är inte säkert att de tål höra allt buller. 

Han är en förespråkare för kärnkraft och ser gärna mer satsningar på det än vindkraft. 

– När det är minusgrader är det vindstilla och då står vindkraftverken stilla. Det ser ut som att vi är rena av oss men vi importerar då smutsig el från kolkraftverk i utlandet. Kärnkraft är mycket bättre. 

Hur går du vidare nu?

– Jag kommer jobba för att vindkraftssatsningen inte blir av, jag säger vad jag tycker och vindkraftverk är mycket dåligt. Det är också uråldrigt då danskarna mer eller mindre har slutat med det.

Negativ till fortsättning i vindkraftsbolag

Han har även försökt stoppa kommunens engagemang i vindkraftverket i Sundvall men motionen fick avslag när kommunstyrelsens arbetsutskott hade ärendet på sin agenda för en tid sedan. 

Åke Bergh (M) och Åke Nilsson (KD) lade ner sina röster samtidigt som Centerpartiet och Socialdemokraterna röstade för en fortsättning i vindkraftsbolaget tillsammans med Högsby och Mönsterås kommun. 

– Kommuninvånarna ska inte betala skatt där pengarna går till ett sådant projekt. Det är bättre att miljonerna går till kärnverksamheten som kommunen har, säger han. 

"Varför ska vi förstöra naturen?"

Efter några ekonomiskt svåra år med sänkta energipriser och lägre värdering av anläggningen gick kommunerna in med mer kapital. Höjda energi- och certifikatpriser gör att bolaget visar en helårsprognos med en vinst på över en miljon kronor. 

– Man gör kanske vinst i år men det kan lika gärna bli förlust nästa år. Alla vindkraftssatsningar ska få ett avslut. Varför ska vi förstöra naturen? Vi måste efterlämna något som kallas natur till barn och ungdomar som ska leva i kommunen. Jag tänker inte ge upp och det går inte att muta mig heller.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: