Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande, kan konstatera att det finns ett stort intresse bland äldreomsorgens personal att förskjuta semestern. 82 stycken ansökte i år och 62 får ta del av erbjudandet.
Precis som i fjol får 63 medarbetare inom äldreomsorgen i Hultsfreds kommun chansen till förskjuten semester mot en ersättning på 30 000 kronor.
– Vi har fått in 82 ansökningar, vilket gör att vi behöver neka några medarbetare detta erbjudande, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.
Socialnämnden beslutade i september 2018 att maximalt 50 medarbetare skulle kunna beviljas förskjuten semester.
Det har i år kommit in 82 ansökningar från personal inom äldreomsorgen om att få förskjuta sin sommarsemester 2019. Nu har socialnämnden beslutat att de 50 platser som tidigare beslutats utökas till 63 platser 2019 till en kostnad på drygt 2,6 miljoner kronor.
– Intresset för att anta erbjudandet med förskjuten semester har varit rekordstort. Om alla 82 medarbetare skulle få ett ja hade kostnaden blivit omkring 3,4 miljoner kronor och vi anser att det är ökad kostnad för socialförvaltningen som har redovisat ett underskott på 4,1 miljoner. Vi ser stora problem med att hålla budget för 2019 också så det går inte att ge alla medarbetare denna chans, säger Per-Inge Pettersson.
550 personer hade chansen
Beloppet för förskjuten semester 2018 blev knappt 2,3 miljoner kronor inklusive personalomkostnader.
Det var omkring 550 personer (tillsvidareanställd personal samt månadsanställda med ett år sammanhängande vikariat) som hade möjlighet att ansöka om förskjuten semester. 82 stycken ansökte i år, varav nämnden beslutade att 63 stycken skulle erbjudas.
– Vi ska vara glada för att vi har 82 medarbetare som på frivillighetens grund vill ta det och det är viktigt att vi tänker på ekonomin också. Detta gör att vi behöver färre vikarier och kan spara en del pengar på det viset, säger Pettersson.
"Ett eknomiskt tillskott"
Upplevelsen av denna satsning som går in på tredje året är att sommaren är lugnare och tryggare för både medarbetare och brukare, enligt utvärderingen för förra året.
Erbjudandet har dock behövt komma tidigare för planering av semester över hela året. Att fortsätta med 63 platser är den bästa lösningen och Pettersson anser att det är gångbart.
Varför är intresset så stort?
– Personalen som har jobbat med förskjuten semester har fyllt i en enkät där de får berätta hur de mår, vi vill inte att de ska bli sjukskrivna på kuppen. Visst, det är ett ekonomiskt tillskott och vi måste vara observanta på att folk inte bara gör det för pengarna utan att de mår bra.
"Vill slippa den kostnaden"
Socialnämnden vill också att kostnaden för ersättning för förskjuten semester inom äldreomsorgen läggs till i den förmånslista som diskuteras för kommunen som helhet utifrån beslutad kompetensförsörjningsplan.
– Vi vill slippa den kostnaden. Det är inte rimligt att socialnämnden ska bära kostnaderna på egen hand. Vi vill ha kvalité i verksamheten och det är en kvalitetsfråga. Det är en tung verksamhet och det är ett nytt grepp som vi tar. Vi hoppas att det slår väl ut.