Annons:

Sök

Annons:

Kommunen stöttar förening efter missad bygglovsansökan

Hultsfreds kommun stöttar Järnforsens samhällsförening med 50 000 kronor efter missad bygglovsansökan till sitt nya gym. Foto: Pixabay

Kommunen stöttar förening efter missad bygglovsansökan

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Hultsfred har beviljat 50 000 kronor till Järnforsens samhällsförening efter att de missat att ansöka om bygglov till sitt nybyggda gym. 

Annons:

Det var en intressegrupp i Järnforsens samhällsförening som startade ett gym på orten i början av oktober och det var ett 30-tal personer samt företag som fick ihop drygt 70 000 kronor för nyttjande av gymmet. 

Engagemanget för att ordna till lokalen, som ligger i Handelsbankens gamla lokaler mitt i samhället, bära tunga redskap och komma med goda idéer har varit stort. Under oktober månad fanns det gott om aktiviteter såväl dag- som kvällstid som gjorde att det bidrog till ljus och aktivitet i samhället. 

"Vi i samhällsföreningen känner att vi tillsammans har lyckats skapa en plats för främjande av hälsa och med detta lokala engagemang sker en integration, inte bara mellan människor från andra länder utan också mellan gammal och ung som möts på gymmet och får en fin gemenskap. Ett mycket lyckat projekt helt enkelt", skriver Anne-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening, i en skrivelse till kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun. 

Tvingades stänga efter en månad

Både Hultsfreds kommuns kultur- och fritidsförvaltning och Virserums Sparbank gav varsitt bidrag på 40 000 kronor för inköp av redskap samtidigt som privatpersonernas och företagens bidrag gick till hyra, el, försäkring och gymredskap. 

Det finns dock en miss som samhällsföreningen har gjort, nämligen att ansöka om bygglov. Sedan den 2 november, efter enbart 30 dagars verksamhet, har verksamheten varit stängd och föreningen har vädjat om ekonomisk hjälp efter de stora och oförutsedda kostnaderna. 

Det rör sig om totalt 78 000 kronor för brandinspektör, ändamålsenlig ventilation, belysta utrymningsskyltar med elinstallation och byggnadslov. Kommunstyrelsens arbetsutskott hade uppe ärendet på tisdagens sammanträde och kom fram till att de ska gå in med 50 000 kronor. 

– Vi tycker att det är viktigt att stödja en sådan förening i ett samhälle med det fina engagemang som man har i den lilla orten. De stora möjligheterna och den vilja som man visar för att skapa ett gym är så mycket mer än just ett gym utan även en mötesplats och det är guld värt, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

"Fått med sig invånarna"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) tycker att det var givet att kliva in med ett bidrag till samhällsföreningen.  

– Det är en samhällsförening som visar på ett stort engagemang och har fått med sig invånarna. De hade missat att söka bygglov för ändrad användning samtidigt som ventilation och andra saker som måste uppfylla vissa krav. Vi tycker ändå att det är en bra möjlighet för invånarna att Järnforsen. De har fått in många medlemmar som har betalat in medlemsavgifter, säger Lars Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: