Marschen genom Hultsfred är ett inslag i studentfirandet som kan bli svårt att genomföra under coronakrisen. Men rektorn Mikael Pettersson öppnar för att det blir ett firande i någon form. Foto. Linus Johansson
Studenten är en av de största dagarna i livet och en dag som många elever drömmer om i flera år.
Nu riskerar flera av de klassiska inslagen med utspringet ut i folkvimlet, kortegen över stan och studentfesten att ställas in. På många ställen i Sverige har studentfirandet redan ställts in men Hultsfreds kommun vill att studentfirandet ska bli av i någon form.
– Vi som är rektorer på Hultsfreds gymnasium ska ha ett digitalt möte med våra studenter nästa vecka. Vi kan verkligen dementera att studentfirandet ställs in. Det kommer bli ett firande under andra former, det är dock oklart hur det kommer se ut. Det handlar om att förhålla sig till rekommendationer och förordningar. Utifrån det har vi fått flera olika förslag som vi vill diskutera med representanter från alla avgångsklasser via ett digitalt möte, säger Mikael Pettersson, en av tre rektorer på Hultsfreds gymnasium.
"Utspringet svider mest"
Det traditionella studentfirandet i Hultsfred brukar innehålla gemensam mösspåtagning utanför kyrkan, stipendieutdelning i en fullsatt kyrka, marsch från kyrkan till gymnasiet, gemensam lunch i matsalen, betygsutdelning i vardera klass, utspring och studentflak.
– Med dagens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer är det många traditionella inslag som är svåra att genomföra. Betygsutdelningen är egentligen den enda händelsen som sker klassvis. Det är många elever som säger att utspringet svider mest om man får värdera de olika sakerna som händer under studentdagen, säger Mikael Pettersson.
"Måste gå ner klassvis"
Det är många elever på gymnasiet som tycker att studenten är viktig och att man vill att årets firande ska lösas på ett eller annat sätt. Mikael Pettersson är av samma uppfattning.
– Det kommer landa på att vi måste gå ner klassvis. Stipendieutdelning, betyg och lunch kan vi genomföra klass för klass men inte tillsammans.
Kan det betyda att varje klass får ha sitt eget utspring?
– Det är en rimlig tanke, men då är besöksantalet dock ett problem som omöjliggör rätt mycket. Det kommer nog inte bli en studentdag utan mer av en studentvecka, det är ett alternativ som diskuteras. En tanke är att firandet ska filmas.
Inte sannolikt att flytta på firandet
Att flytta fram firandet till hösten ser inte Mikael Pettersson som särskilt troligt.
– Det finns problem med den lösningen också, att eleverna flyttar, jobbar, reser och börjar andra utbildningar. Vi vet inte heller om coronakrisen är över i höst. Det vore olyckligt att planera för något i höst som senare kan bli inställt.
Men tanken är att det blir någon form av firande i juni?
– Jag tror att det är viktigt att eleverna får ett avslut. Studenten är det många elever som ställer in sig på. Det är ett stort kliv som man tar ut i vuxenlivet. Om man inte märker skolgången med ett avslut så förstår jag att det känns både sorgligt, ovärdigt och snopet. Vi vet att det är höjdpunkten på hela skolgången.
"Började spåna på olika idéer"
Skolledningen träffar studenterna i början av nästa vecka för att diskutera de kreativa lösningarna.
– Det är en knepig situation så vi vill prata med våra elever och diskutera saken.
Vem har kommit med idéerna som ni ska diskuteras?
– Det är nog fifty-fifty mellan oss och studenterna. När coronaviruset kom med alla rekommendationer så blev det klart att det kan innebära att vi inte kan genomföra en student på traditionellt sätt så vi började spåna på olika idéer i samband med att vi införde distansundervisningen i mitten av mars.