Annons:

Sök

Annons:

Omfattande provtagning av personal och brukare – här är resultatet

Socialchefen Ann-Gret Sillén berättar om en omfattande provtagning av personal och brukare på sistone. Foto: Ossian Mathiasson

Omfattande provtagning av personal och brukare – här är resultatet

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun har genomfört omfattande provtagning och smittspårning. 
– Den stora smittspårningen ledde bara till att vi hade en konstaterad smitta, en medarbetare, av 85 prov. Det är skönt att vi inte har fler fall, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.

Annons:

I samband med måndagskvällens fullmäktigesammanträde nämnde både kommunchefen Lars Rönnlund och socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) att masstestning har utförts och smittspårning genomförts inom socialförvaltningens verksamhetsområde. 

– Region Kalmar har tagit beslut om att genomföra smittspårning, det är ett nationellt uppdrag om att genomföra smittspårning vid vissa tillfällen. Smittspårningen inom vård och omsorg i vår kommun resulterade i 85 provtagningar av både medarbetare och brukare, säger Ann-Gret Sillén.

Smittspårningen gav ett fall

Smittspårningen genomfördes under förra veckan och socialförvaltningen fick de sista resultaten och gjorde en sammanställning under måndagen. 

– Den stora smittspårningen ledde bara till att vi hade en konstaterad smitta, en medarbetare, av 85 prov.Det är skönt att vi inte har fler fall, säger Ann-Gret Sillén och fortsätter:

– När det handlar om en så pass stor smittspårning så är vi nöjda med att det inte var fler fall. Det visar att vår personal följer de rådande hygienriktlinjerna som gör att vi hanterar att inte smittan sprids vidare. All eloge till personalen och medarbetarna ute i verksamheterna, säger Sillén.

Sillén berättar även att det är två brukare som är smittade av covid-19. Det första bekräftade fallet inom vård och omsorg kom den 19 maj och det andra fallet för några veckor sedan.

– Båda personerna är nära en smittfrihet. Det innebär att vi inte har skyddsutrustning och när de inte kan sprida smittan så har vi ingen smitta bland brukarna inom vård och omsorg.

När är de två brukarna symtomfria?

– Förhoppningsvis under denna vecka, i alla fall i ett av fallen. Det kan vara några fler dagar kvar hos den andra brukaren. 

Två personal tillbaka i tjänst

Fem personal inom vård och omsorg har bekräftats smittade av covid-19.

– Jag tror att det är tre personal som är symtomfria och två av dem tillbaka i tjänst men det förändras hela tiden, säger hon och fortsätter:

– När vi pratar om två brukare och fem personal som är bekräftat smittade så utgår vi från provtagningarna som vi gör för att personer har symtom. Om vi bortser från smittspårningen och hanterar den för sig så har vi gjort ytterligare 70 provtagningar på personer, både medarbetare och brukare, som har symtom. Av dem är det två brukare och fem medarbetare. Alla som vi provtar i en smittspårning har inga symtom. 

Hur ser du på situationen inom vård och omsorg?

– Det händer saker hela tiden men jag tycker att det var ett bra resultat i smittspårningen. Jag känner mig nöjd över att vi inte har en större smittspridning. Jag tycker att vi gör ett väldigt bra jobb med skyddsutrustning och hygienriktlinjer så det känns förhållandevis lugnt. Jag hoppas att vi kan hålla i det över sommaren. För närvarande är det lugnt i våra verksamheter.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: