Annons:

Sök

Annons:

Ett år efter branden – möte ska avgöra vem som röjer upp brandresterna

För ett år sedan brann det gamla slakteriet i Hultsfred ner och Lantmäteriet kallar till ett förrättningssammanträde i oktober. Foto: Ossian Mathiasson

Ett år efter branden – möte ska avgöra vem som röjer upp brandresterna

Vem har egentligen ägaransvaret för det nedbrunna slakteriet i Hultsfred? Nu kallar Lantmäteriet till ett förrättningssammanträde i oktober som ska avgöra frågan. 

Annons:

Det gamla slakteriet brann ner till grunden förra hösten. Det är alltjämt oklart vem som är ägare av fastigheten och kommunen har länge velat få svar på det. 

Nu har kommunstyrelsen i Hultsfred fått en kallelse till ett förrättningssammanträde som Lantmäteriet håller den 20 oktober i Hultsfred. 

– Man ska försöka fastställa vem som äger vad i det här ärendet. Äntligen är vi där med Lantmäteriets förrättning. Lantmäteriet är ansvariga så de har skickat ut en kallelse. Det står att vi berörs som kommun så de kallar berörda intressenter där man ska gå igenom utredningen och man kommer tala om vilka anspråk som har funnits. Förmodligen kommer det ingen mer och då bestämmer man på något sätt hur ärendet ska hanteras, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Brandresterna ligger kvar

Brandresterna ligger kvar ett år efter branden. Både kommunen och invånare i Hultsfred med omnejd anser att det utgör en stor olägenhet. 

När man har tagit reda på vem som äger tomten så får man ansvaret för att iordningsställa området från brandresterna. KLS Livsmedel ekonomisk förening ägde fastigheten när de bedrev slakteri i lokalerna men det bolaget är likviderat sedan länge. 

Den som senast påstår sig äga fastigheten ska vara bosatt växelvis i Jordanien och Ukraina, enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) och kommunchefen Lars Rönnlund som skrev ett mejl till Länsstyrelsen. 

Kommunen kan få ansvaret

Det kan hända att Hultsfreds kommun blir ny ägare till marken om ingen annan dyker upp. Kommunledningen kommer vara med på mötet i oktober.

– Ja, det kan man tycka mycket om men om så blir fallet så får vi förfoganderätten att se till att vi kan röja upp på platsen. Det kan mycket väl komma någon annan men det vet vi inte. 

Vem skulle det betyda att brandresterna röjs upp på området?

– Det skulle vara helt fantastiskt. Det var många som drog en lättnadens suck när det brann ner men det gjorde inte saken bättre. Det ser absolut inte bättre ut när det har brunnit ner. Det har också dragit ut på tiden mycket mer än vad vi trodde och hoppades på. 

"Ingen aning om vad som finns i marken"

Det kan hända att Hultsfreds kommun blir erbjudna att ta över marken och Söreling har svårt att se att de ska betala för marken. 

– Om vi tar ett sådant ställningstagande så skulle det vara märkligt. Vi har ingen aning om vad som finns i marken så det måste tas markprover. Det kan ligga det ena och det andra i marken. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: