Annons:

Sök

Annons:

Lokala företag i förlikning – ena parten ska betala över en halv miljon

Stockhorvan och Elajo har träffat en förlikning vid Kalmar tingsrätt där Stockhorvan ska betala 600 000 kronor, en miljon mindre än vad Elajo begärde. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Lokala företag i förlikning – ena parten ska betala över en halv miljon

En flera år lång tvist mellan två lokala företag är över. Stockhorvan har genomgått en förlikning med Elajo och ska betala 600 000 kronor inklusive moms. 

Annons:

Det har funnits ett entreprenadavtal mellan elföretaget Elajo och pelletsföretaget Stockhorvan där Elajo skulle utföra elinstallationer i Stockhorvans nya pelletsfabrik på löpande räkning. Elajo anser att de har utfört och levererat beställt arbete och material men har inte erhållit full betalning. 

Elajo har yrkat att Stockhorvan ska betala totalt 1,6 miljoner kronor, något som Stockhorvan har bestridit. Nu har parterna träffat en förlikning vid Kalmar tingsrätt och Stockhorvan ska betala 600 000 kronor inklusive moms under februari månad.

– Skönt att det är över så vi kan lägga det bakom oss. Det är jäkligt tråkigt rent ut sagt att vi hamnar i en sådan situation. Jag hade varit nöjd om vi hade sluppit att betala en enda krona till. Det är så vi tycker att det hela skulle ha varit, säger Peter Petersson, vd på Stockhorvan. 

Varför?

– Vi tycker att de har gjort ett stort fel i att överdebitera, det är vår uppfattning. Det har vi också hittat när vi har gått igenom materialet så det har varit fel som inte är rimliga överhuvudtaget. 

"Tydligt att de har överstigit budget"

Enligt Peter Petersson har parterna varit oense om kostnaden för elentreprenaden i fabriken. Stockhorvan hävdar att de har betalat 4,5 miljoner kronor till Elajo för ett arbete som pågick från hösten 2016 till början av 2018.

– Vi hade en budgetoffert från Elajo som låg på 4,7 miljoner kronor, då är det tydligt att de har överstigit den kraftigt. De gjorde ändå inte färdigt jobbet. Vi har fått ta in andra företag för att färdigställa jobbet. Vi påtalade gång efter annan att det avvek från kostnadsbilden som vi hade kommit överens om. Vi försökte lösa det med en dialog under resans gång, då valde de att avbryta allting och säga att de inte gör något mer arbete. Nu valde vi att förlika så vi skulle få ett avslut på det hela. 

"Bra med ett avslut"

Dagens Hultsfred har varit i kontakt med Elajos vd Stefan Svensson som svarar på våra frågor per mejl. 

Hur ser du på att ni har fått ett avslut i och med denna förlikning?

”Bra med ett avslut så vår organisation kan ha fokus på vårt fortsatta utvecklingsarbete av Elajo i regionen”, säger Stefan Svensson.

Ni yrkade på drygt 1,6 miljoner kronor och fick 600 000 kronor, hur ser du på att det blev en miljon mindre?

”I denna typ av process är det ett givande och tagande och vi är överens om att förlikas på 600 000 kronor”.

Stockhorvan tycker att ni har gjort ett stort fel i att överdebitera, hur ser du på det?

”Vi har debiterat i enlighet med den överenskommelse som är gjord vid projektstart”.

De säger att de redan har betalat 4,5 miljoner kronor för elinstallationer som ni har utfört, stämmer det?

”Det är kutym för oss att aldrig lämna ut information om våra affärsuppgörelser med våra kunder”. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: