Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår en höjning av VA-taxan med 4,5 procent från nästa år. Flera rejäla höjningar är att vänta fram till 2027.
Foto: MostPhotos
Underhållet av VA-nätet i Hultsfreds kommun är mycket eftersatt och ett oenigt kommunfullmäktige sa i december förra året ja till att taxan går upp med procent från den 1 januari. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet då Tomas Söreling (S) sa att vi lever i en besvärlig tid där många människor har bekymmer på olika sätt på grund av coronapandemin.
Nu har Östra Smålands kommunalteknikförbund föreslagit att VA-taxan ska höjas med 4,5 procent nästa år. Det kan med andra ord bli höjningar på tio procent på två år.
– Det beror på att vi gör mycket satsningar i vårt VA-nät och att det är mycket nya rör som läggs och ersätter gamla och som ska betalas av VA-kollektivet. Det är finansiering via avgifter från de som nyttjar vatten och avlopp. Taxorna behöver höjas för att vi ska klara de åtaganden som vi har och se till att vi har rör som inte läcker, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).
"Blir säkert en diskussion"
Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tycker att det rör sig om mycket pengar men höjningen anses vara motiverad till det arbete som görs för en bra standard på VA-nätet.
– Det är nödvändigt och det vet vi om men det är en väldigt hög taxehöjning som man föreslår på 4,5 procent. Det är säkert en och annan som kommer rycka på ögonbrynen. Jag förstår om det blir kritik och samtidigt är det vår uppgift att förklara meningen med att taxan höjs så mycket. Det är en jobbig höjning, vilket jag erkänner, säger Tomas Söreling.
Hur ser ni på höjningen med tanke på att ni var kritiska när fullmäktige fattade beslut?
– Vi hade samma synpunkter i KSAU även om vi la ett enigt förslag till KS. Jag kan inte säga hundra hur vi kommer resonera i gruppen men det blir säkert en diskussion om det, säger Söreling.
Lars Rosander berättar att höjningen innebär en utökad årskostnad med 381 kronor för en normalvilla. Årskostnaden före höjning är 8 878 kronor och om den nya VA-taxan går igenom landar årskostnaden på 9 259 kronor.
– Det ligger i ungefär mitten av Sverige när det gäller storleken på nivån på taxorna, säger Rosander och fortsätter:
– Det blir överföringsledningar mellan Hultsfred och Silverdalen, det är för att säkerställa att det finns vatten om det händer någonting. Det blir också nya ledningar mellan Målilla och Mörlunda samt utbyte av befintliga ledningar som behöver bytas ut. Varje vinter råkar vi ut för vattenläckor, framför allt när tjälen får i marken. Det finns ett visst spill i ledningarna som läcker ut och det är vatten som man har producerat.
Höjningar i flera år framåt
Tomas Söreling berättar att det finns en plan med flera höjningar fram till 2027.
– Man ser på längre sikt vilka investeringar som behöver göras. Vi tar taxan ett år i taget även om det finns ett förslag framåt. Det ska fortsätta så här, enligt den plan som finns. Fem procent 2023, fem procent 2024, sex procent 2025, fem procent 2026 och fyra procent 2027. Det blir ungefär 2 000 kronor dyrare på de här åren, säger Söreling och fortsätter:
– Det är trots allt vår viktigaste livsmedel som vi ska ta hand om på ett så bra sätt som möjligt. Varje individ kan tänka efter och vara lite sparsam, då förbrukar man mindre vatten. Det är en jobbig taxehöjning.